Hopp til innhold

En historisk pilgrimsreise

Nå er alle episodene i serien om Sigurd Jorsalfare tilgjengelig på nett. Hør dem her.

Vikingutstyr
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Av de 6000 mann som reiste ut, kom bare 100 tilbake. Sigurd Jorsalfares ferd til Jerusalem var både pilegrimsferd, hærtokt og oppdagelsesreise.

Viktig norsk historie

Den 9. september er det 900 år siden Kong Sigurd reiste ut på den ferden som skulle gi han tilnavnet Jorsalfare. I en ny serie i Norgesglasset skal du få bli med på en reise tilbake i tid. Forfattar Halvor Bergan og programleder Pål Plassen gir deg historien om Sigurd Jorsalfare.

1. I første episode møter vi den unge prins Sigurd som er med sin far på tokt til utlandet. Når faren dør blir Sigurd og broren Øystein konger. De deler landet seg i mellom.

Hør første episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Starten på reisen

2. I episode nummer to hører vi om hvordan de foreldreløse prinsene Sigurd og Øystein får brev frå pave Urban i Roma. Og det var dette brevet som var bakgrunnen for at den store jorsalferda kom i stand.

Hør andre episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Brevet fra Roma

3. Kong Sigurd og Kong Øystein delte makta seg i mellom etter at faren Magnus Barfot ble drept. Men det var Sigurd som ble jorsalfararen, skal vi høyre når serien om Noregs store eventyrkonge fortsetter.

Hør tredje episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Jorsalfareren

4. Den unge kong Sigurd er ombord på kongeskipet sitt. På veg over Nordsjøen mot England gjør han unna den fyrste etappe av sin reise mot Jerusalem. Videre på kong Sigurds reise skal vi få både møter med pirater og banditter - i det følget nærmer seg den spanske kysten.

Hør fjerde episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Kongen av England

5. Ved Gibraltar møter Kong Sigurd og hans følge pirater. Et kjent syn langs den spanske middelhavskysten i disse tider. De iberiske øyene Mallorca, Menorca og Ibiza var også beryktet, og Jorsalfare med følge turte ikke å gå i land.

Hør femte episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Spanske pirater

6. Kong Sigurd sitt følge drar fra skumle pirater og setter kursen mot en ukes "ferie" i Italia. Så bærer turen videre til det hellige land der de blir tatt varmt i mot av Kong Baldvin I. Bad i Jordanelven og omvisning i Jerusalem står på programmet. Dessuten hjelper Sigurd sin kongelige kollega i en krig.

Hør sjette episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Normannerne på Sicilia

7. Som takk for hjelpen får Kong Sigurd en flis av Jesu kors. Denne skal tas med hjem til Nidaros der den skal plasseres på graven til Olav den hellige. Deretter går turen videre til byen vi i dag kjenner som Istanbul. Der får Sigurd keiserlig behandling.

Hør syvende episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: En bit av korset

8. Vi oppsummerer viktigheten av Jorsalferden og hva slags ettermæle Kong Sigurd fikk. Dessuten besøker vi den kongelige krypten i Akershus slott. Det er Sigurd Jorsalfares siste hvilested.

Hør åttende og siste episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Siste hvilested

"Kong Sigurd og Kong Baldvine rir frå Jorsalaborg til elva Jordan."

Ankomsten til det hellige land slik kunstneren Gerhard Munthe så det for seg. Bildet heter 'Kong Sigurd og Kong Baldvine rir frå Jorsalaborg til elva Jordan.'

Foto: Gerhard Munthe

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.