Hopp til innhold

– Gutter trenger å lære å lese langt

– Det har nesten blitt jentete å lese bøker, sier forfatter Åsa Larsson. Hun er aktuell med en ny fjortis-bokserie som er spesielt laget for gutter.

Åsa Larsson, Henrik Jonsson og Ingela Korsell

Bøker hjelper unge å lese lange tekster, ikke bare kort-tekster på mobil, mener bok-teamet Åsa Larsson, Henrik Jonsson og Lingela Korsell.

Foto: Kristin Vold / NRK

I Sverige har Åsa Larsson hatt stor suksess som krimforfatter for voksne. Hun har lenge ønsket å skrive for barn i alderen 10 år og oppover, og da spesielt for gutter.

– Jeg har tenkt på gutter når jeg har skrevet fordi jeg har en sønn som ikke liker å lese. Så jeg ville skrive noe som kunne få han til å holde ut å lese, sier hun.

Spillverden har blitt guttenes frisone

Fantasy-serien «Pax» har hun skrevet sammen med forfatter og pedagog Lingela Korsell, som forsker på leseferdigheter og det å forstå tekster.

– Det finns allerede så mange bøker som retter seg til jenter, med blomster og sommerfugler på bokomslagene, påpeker Korsell.

– Spillverden har blitt guttenes frisone. Gutter i 10-12 års alderen spiller dataspill, jentene leser. Nå er det nesten slik at det å lese er betraktet som noe jentete.

Må være spennende

Pax-serien

Henrik Jonsson har jobbet fram en layout og en tegnestil som er ment for å trigge utholdenhet i lesingen blant gutter.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

De tre skaperne av «Pax»-serien har utviklet en oppskrift for hvordan en historie skal bli lest av gutter.

– Spenning og humor må være med. Og det kan godt være skikkelig spennende. Vi har tenkt mye på at vi ikke må snille det til, det skal være skummelt og tøft. Unger tåler godt å bli skikkelig skremt. Men det bør også gjøre litt vondt i hjertet.

Illustratør Henrik Jonsson har selv hatt lesevansker.

– Det er viktig at layout og utrykket er litt tøft. Tegningene hjelper kanskje de som ikke greier å henge med på teksten. Og så må bøkene ikke være for tykke og kapitlene ikke for lange.

Henrik Johnsson har tidligere gitt ut tegneserien «Norseman» og har blant annet vært tegner for «Batman»-serien til DC Comics.

Lære å lese lange tekster

Ingela Korsell forsker på leseferdigheter. Hun uroer seg for at gutter vil sakke etter om de ikke lærer seg å lese bøker.

– I vår tid leser vi masse korte tekster på mobil og nett. Men det forventes at vi også kan det å lese lange tekster. Å lese bøker hjelper det til å lære det.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters