Hopp til innhold

9 hagebøker til inspirasjon

Tiden har kommet for å ordne i hagen og lage hage på balkonger. Her er ni lesetips til inspirasjon! Del gjerne dine innspill til gode bøker.

Randi Koch

Randi Koch er hagepremiert av Oslo kommune for forhagen sin, som også er til glede for forbipasserende.

Foto: Privat

Dyrk byen av Helene Gallis
Foto: Monica Løvdahl

Du trenger ikke ha hage for å få brukt de grønne fingrene, selv om det hjelper. En av vårens mange hagebøker er en håndbok for urbane bønder. «Dyrk byen» av Helene Gallis handler både om å gro økologiske grønnsaker, birøkting og hønsehold og små og store hageprosjekter for verandakasser og bakgårder.

Arctanderbyen

En av dem som har gjort kultur sterkere enn natur i den 300 kvm steinete hagen sin, er Randi Koch. Hun bor i Oslos eldste hageby, kalt Arctanderbyen, som ble ble bygget i 1911 i engelsk «cottage garden»-stil. Koch driver helst med stauder, klematis, roser og sommerblomster.

– Mye arbeid og mye kunnskap, sier hun om hvordan hun har gått fram for å få til et paradis på en skifersteinskråning.

Hagebøkene som har betydd mest for by-hageentusiast Randi Koch:

«Frodige hagerom»

Frodige hagerom

Christel Kvant og Heidi Palmgren (Aschehoug)
Her lærer du om hagens struktur og hvordan man bygger hagerommet med vegger, gulv og tak. Videre tar den for seg hvordan man bruker trær, busker, blomster og vann for å bygge opp rom og skape stemning.

Boken tar også opp hvordan man kan skape en hage som kan gi skjønnhetsopplevelser året rundt.

«Lettstelt hage på naturens vilkår»

«Lettstelt hage på naturens vilkår»

Ingrid Olausson og Lena Olausson, ill (Kolibri Forlag)
Inneholder tips om hvordan en får flere bær, blomster og grønnsaker med mindre arbeid. Du får vite mer om kompost og jordbearbeidelse, om naturvennlig ugressbekjempelse og om å dyrke med jorddekke og valg av riktige vekster.

«Tasha Tudors trädgård»

«Tasha Tudors trädgård»

Tovah Martin og Richard Brown (Prisma)
Tasha Tudor var en amerikansk illustratør og barnebokforfatter. I denne boken beskriver to av hennes venner den magiske hagen. Her er bilder av alle de forskjellige blomstene i hagen hennes, men vi vi får også vite en del av hennes hagetips. Dette er en hage som har fått grodd fram gjennom generasjoner.

«Portrett av en gammel hage»

«Portrett av en gammel hage»

Madeleine von Essen (Cappelen Damm)
Forfatteren viser fram sin egen hage, og gir tips og ideer til hvordan du kan gjøre både gamle og nye hager lettstelte, samtidig som gammeldags sjarm og frodighet får prege dem. I boken finner du både register og botanisk navneliste.

«Hagevandring i en frodig norsk hage»

«Hagevandring i en frodig norsk hage»

Helen Fredholm og Helen Fredholm, ill. (Cappelen Damm)
Forfatteren gir råd og tips og beskriver hvordan man går i gang med forberedelser til hver sesong. Hun er hobbygartner og tar leseren med på en vandring gjennom sin eksotiske hage ved Mjøsa, som inneholder både Austin-roser, stauder og klematis, opplevelseskroker, sittegrupper med blomsterdekte espalier og eget springvann. Her er inspireasjon til å skape sin egen drømmehage.

«Året rundt i hagen»

«Året rundt i hagen»

Mona Lande (Gyldendal)
Boken viser hva som foregår i hagen gjennom året, fra måned til måned. Den tar for seg nyttevekster, blomster, dyr og mye annet, og er laget ut fra klimaet på Østlandet. Boken har med stikkordregister.

«Norske hager. Hagevandringer til glede og kunnskap»

«Norske hager, hagevandringer til glede og kunnskap»

Knut Langelad (Schibsted)
Her kan leseren bli med fotografen, forfatteren og hagedyrkeren til 14 hager rundt om i landet. Boka inneholder praktiske råd og inspirasjon til arbeidet med egen hage. Inneholder planteguide med oversikt og beskrivelse av mer enn 200 planteslag.

«Min villhave»

Min villhave»

Elin Conradi (Gyldendal)
Vandring i villhagen gjennom årets fire årstider, med presentasjon av blomster, busker og trær som får utvikle seg fritt. Boka viser hvordan nye planter kan tilpasses det allerede eksisterende miljøet i hagen, og hvordan gamle planter tas vare på. Gir råd om hvilke planter som passer sammen, og hvordan de bør stelles med minst mulig bry. Boka har register.

«Jordens täppor»

Jordens täppor»

Lena Israelsson (Wahlström & Widstrand)
Boka er en oppdagelsesreise i ti lands mest fantastiske kjøkkenhager. Fra fire verdensdeler har Lena Israelsson samlet kunnskap og ideer om grønnsaker og metoder å bearbeide dem på og hvordan de kan tilpasses nordiske forhold. Det er et tilfeldig utvalg der Lena har valgt blant sine favoritter. Boken har med stikkordregister. Lena Israelsson er en av Sveriges mest anerkjente hageskribenter.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.