Facebook i 2005: - Vil du ha betaling i cash eller aksjer?

Graffitiartisten David Choe blir 200 millioner rikere etter at han i 2005 fikk betalt i aksjer for å utsmykke Facebooks lokaler. Det er ikke dårlig for en som tror han ville vært død eller fengslet uten kunsten.

Se video fra utsmykkingen nederst i saken.

I 2005 fikk graffitikunstner David Choe det viktigste økonomiske spørsmålet i sitt liv, uten å vite det selv.

Etter å ha utsmykket det nystartede internettselskapet Facebooks lokaler i California ble han gitt følgende dilemma:

Ville Choe ha 9000 dollar i kontanter eller få betaling i aksjer?

200 millioner dollar rikere

Heldigvis for Choe og hans nærmeste valgte kunstneren aksjene. Etter at Facebook gikk på børsen natt til i går betyr det at han kan kalle seg søkkrik, skriver Daily Mail.

I 2005 anså den lovende graffitikunstneren Facebook som «latterlig og meningsløst».

Nå har Facebook 845 millioner brukere og er ifølge ekspertene verdt 100 milliarder dollar. Aksjene som ble lagt ut på børsen er verdt 30 milliarder kroner. Børsnoteringen er det største noensinne av et IT-selskap. Til sammenligning noterte Google seg i 2004 på rundt 10 milliarder kroner.

Det betyr at Choe kan oppdatere Facebook-statusen sin med at han ifølge New York Times er 200 millioner dollar rikere.

Veien til toppen

Det er en hissig karrierestige for en koreanskfødt Los Angeles-kunstner som i 2005 slet med ymse problemer med politiet.

Ifølge Wikipedia brukte Choe ungdomsårene på å «haike, lure og stjele seg rundt i USA, Europa, Afrika og Midtøsten».

I dag er Choe en suksessfull kunstner. Han har blant annet designet platecover for Jay-Z og Linkin Park, dekorert filmsett for et par Hollywood-filmer og malt et portrett av Barack Obama som henger i Det Hvite Hus.

– Jeg har morderblod i årene mine

I et intervju til boken «Heroes & Villains» i 2011 var Choe veldig åpenhjertig om sin livsvei og sitt forhold til kunsten.

– Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg må si dette - all spøk til side - uten kunsten ville jeg vært 110 prosent død eller i fengsel. Jeg har morderblod som renner i årene mine. Jeg prøver å være et godt menneske, men sannheten at jeg egentlig bare er en dårlig person som vet hvordan jeg bruker penn og maling på en fancy måte.

Siste nytt: Kultur

  • Nico & Vinz rykker én plass ned

    Oslo-duoen Nico & Vinz og hiten «Am I Wrong» faller fra femteplass til sjetteplass i sin attende uke på den offisielle Billboard Hot 100-lista.

  • Kinofusjon i Tromsø og Trondheim

    Kinoene i Tromsø og Trondheim slår seg sammen og danner den tredje største kinokjeden i Norge.

    Selskapet skal hete Kinonor og får kinodirektør Arild Kalkvik i Trondheim Kino som daglig leder.

    Det ble annonsert under Filmfestivalen i Haugesund i dag.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.