Hopp til innhold

– Stikkordet er «opprør»

Fransk revolusjon og filmer om den arabiske våren. Temaet «opprør» går igjen under Filmfestivalen i Berlin, som starter i dag. Og i år kan også en «norsk» film vinne den gjeve Gullbjørnen.

Benoit Jacquot, Léa Seydoux, Diane Kruger, Virginie Ledoyen

Léa Seydoux, Diane Kruger, Virginie Ledoyen spiller i «Les adieux à la reine».

Foto: JOHANNES EISELE / Afp
Jeannette Platou

«Filmbonanza»-medarbeider Jeannette Platou er på filmfestivalen i Berlin.

Foto: Nils Vik / NRK
Matthias Glasner

Matthias Glasner har regissert filmen «Nåde», som for det meste er spilt inn i Hammerfest.

Foto: Sven Ole Rennecke

– Et stikkord for årets festival er «opprør». Det er en del filmer om den arabiske våren og en del afrikanske filmer. Her får du rett og slett se en del filmer du ikke får se så veldig mange andre steder, forteller Jeannette Platou i «Filmbonanza» mens hun er på vei til den første filmvisningen under årets festival.

Åpningsfilmen er den franske filmen «Les adieux à la reine», som handler om de aller siste dagene under den franske revolusjonen.

Platou forteller at det er kaldt og grått på festivalens første dag i den tyske hovedstaden. Festivalen er den 62. i rekken av det som også kalles Berlinalen.

– Det er bikkjekaldt og en veldig sur og kald vind. Det er en helt annen verden enn i Cannes, der det er palmer, sol og kjendiser. Her er det filmen som står i fokus, sier Platou.

Film fra Hammerfest

Den tysk-norske samproduksjonen «Nåde» deltar i hovedkonkurransen og har premiere under festivalen 16. februar.

Platou forteller at det er knyttet store forventninger til den nye filmen til den tyske regissøren Matthias Glasner.

Det meste av filmen er spilt inn i Hammerfest, mye fordi Glasner ble så fascinert av Nord-Norge da han besøkte filmfestivalen i Tromsø med filmen «Den frie vilje» i 2007.

«Nåde» handler om en tysk familie som flytter til Hammerfest for å prøve å starte på nytt, men en dag skjer en forferdelig ulykke, som snur tilværelsen på hodet. Ane Dahl Torp, Iren Reppen og Stig Henrik Hoff har mindre biroller i filmen.

– Mange gleder seg til denne filmen. Det sies at filmen er veldig vakker. Nordlyset spiller en viktig rolle og regissøren bruker det veldig bevisst, sier Platou.

Kortfilmen «Levis hest», regissert av Torfinn Iversen, deltar i programmet kalt Generation 14 plus.

Årets jury ledes av den britiske regissøren Mike Leigh. Med seg i juryen har han den amerikanske skuespilleren Jake Gyllenhaal, den nederlandske regissøren og fotografen Anton Corbijn, den fransk-britiske skuespilleren Charlotte Gainsbourg, den tyske skuespilleren og sangeren Barbara Sukowa, den franske regissør François Ozon, den iranske regissøren Asghar Farhadi og forfatter Boualem Sansal fra Algerie.

Populær nazi-sci-fi

Iron Sky

Internett-finansierte «Iron Sky» er den mest populære filmen under årets Berlinale.

Hun forteller at den mest populære filmen ser ut til å være den finske filmen «Iron Sky».

Filmen handler om nazistene under andre verdenskrig laget en hemmelig base på månen og har planer om å ta over jorda igjen i 2018.

– Filmen er veldig populær og er allerede helt utsolgt, sier Platou.

Ellers er det knyttet mange forventninger til «In The Land of Blood and Honey», som er skuespiller Angelina Jolies debut som regissør. Filmen handler om forholdet mellom en muslimsk kunstner og en serbisk politimann, et forhold som blir snudd radikalt etter at krigen bryter ut og de møtes igjen i en fangeleir der hun er blant de innsatte og han jobber som fengselsvakt.

Angelina Jolie

Angelina Jolie viser filmen «In The Land of Blood And Honey» under filmfestivalen i Berlin. Filmen er hennes debut som regissør.

Foto: FRED PROUSER / Reuters

– Mange lurer veldig på denne filmen fordi Angelina Jolie alltid skaper mye nysgjerrighet, sier Platou.

Ellers kommer Angelina Jolies eksmann, Billy Bob Thornton, til Berlin med sin nye film «Jayne Mansfield's Car». Det er Thorntons femte film som regissør.

Platou trekker også fram «Twilight»-stjerne Robert Pattinsons nye film «Bel Ami» og den kinesiske filmen «The Flowers of War» med Christian Bale som filmer å se fram til.

– Veldig viktig for bransjen

Filmfestivalen i Berlin er en av de tre store filmfestivalene i Europa, sammen med filmfestivalene i Cannes og Venezia. Men av disse er Berlin en litt annen type festival.

– I Cannes er det mye mer sirkus og glamour, mens Venezia har mange amerikanske filmer og det store Oscar-racet starter der. Berlin er mye roligere og har mye mer politiske filmer og smalere filmer, sier Platou.

Filmfestivalen i Berlin er også kjent for å være den mest publikumsvennlige filmfestivalen og det selges over 180.000 billetter i løpet av de ti dagene festivalen varer.

Platou sier at bransjemarkedet der man selger og kjøper film er en svært viktig del av festivalen.

– Hit kommer bransjen fra hele verden for å se og kjøpe film. Jeg vet at flere norske filmer kommer for salg her, og folkene bak «Kon Tiki» og «Thale» er her for å selge og forhandle filmen sin, sier hun.

Hun forteller at under fjorårets festival ble «Hodejegerne» vist, og det var begynnelsen for filmens store suksess.

– Hit kommer alle som teller i filmbransjen i Europa og USA, sier hun.

Berlinalen 2012

Juryen under pressekonferansen på åpningsdagen av Filmfestivalen i Berlin.

Foto: MORRIS MAC MATZEN / Reuters

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.