NRK Meny
Normal

Æresgullbjørn til Meryl Streep

– Thatcher var feminist, sier Meryl Streep. I dag mottok hun Æresgullbjørnen på filmfestivalen i Berlin.

Meryl Streep mottar gaver fra journalistene

Meryl Streep er i Berling for å motta Æresgullbjørnen. Her med en russisk Babuska hun fikk som gave fra en av journalistene.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Meryl Streep i Berlin 2012

Tirsdag mottok Meryl Streep Æresgullbjørnen på filmfestivalen i Berlin.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

– Thatcher var feminist, enten hun ville det eller ikke. Hun åpnet dørene for andre kvinner. Da jeg vokste opp var det visse ting du ikke kunne gjøre som kvinne. Thatcher bøyde hodet og gikk på, og har dermed banet veien for andre, sier Meryl Streep.

– Som en drøm for meg

Vi er på pressekonferanse i Berlin. Her på filmfestivealen skal Meryl Streep overrekkes Æresgullbjørnen. Prisen deles ut for hennes livslange innsats som skuespiller.

– Det er overveldende å vinne en pris utenfor sitt eget land. Og spesielt for livslang innsats som skuespiller. Dette er som en drøm for meg. Jeg prøver å få det til å føles virkelig ut, men jeg er ikke helt der ennå, sier hun til en fullsatt sal.

Hun ankommer podiet og pressekonferansen med en blomsterbukett i hånden. Med henne er regissør for «Jernkvinnen», Phyllida Lloyd og Jim Broadbent, som er skuespiller i filmen om Maggie Thatcher.

Fremdeles sommerfugler i magen

Blitsregnet hagler. Alle roper på prisvinneren og vil ha henne til å se sin veg.

– Flyr sommerfuglene i magen din fremdeles når du hører deg annonsert som vinner? spør en av journalistene.

– Ja, jeg blir fremdeles sjokkert. Det er veldig rart å være i en posisjon der folk forteller deg hva de tror om dine vinnermuligheter. Du føler du er med i en sportskonkurranse, uten at du meldte deg på. Du har bare jobbet med noe du er stolt av, og plutselig er det som i Superbowl. En ut av kroppen-opplevelse, sier Meryl Streep.

– Jeg svarer ikke med engelsk aksent

Om lag 400 journalister fra hele verden kapper om å få stille henne spørsmål. 20–30 tv-fotografer står også på et podie og venter på å få levende bilder, som de kan viderebringe til sine selskaper.

– Nei, jeg svarer ikke med britisk aksent, sier Streep på typisk britisk til stor latter fra salen.

– Likte du personen Margaret Thatcher?

– Når en skuespiller spiller en karakter er det som å ta på seg deres personlighet. Du dømmer dem ikke, da er du ferdig som artist. Det blir som å dømme seg selv, og den objektiviteten har du ikke. Jeg dømmer aldri en karakterer jeg spiller. Derfor kan jeg heller aldri si om jeg elsker eller hater en rollefigur.

Liker vanskelige kvinner

På pressekonferansen er det veldig mange Øst-Europeiske journalister som stiller spørsmål. Underveis blir skuespilleren overrakt gaver fra journalistenes hjemland.

Video Filmanmeldelse; Jernkvinnen

Meryl Streep som Margareth Thatcher.

Foto: Nyhetsspiller

– Liker du spesielt godt å spille sterke kvinner?

– Jeg liker å spille alle mulige mennesker, spesielt morsomme mennesker. Det skjedde ikke i denne filmen. Jeg ser ikke på mine karakterer som sterke eller svake, men jeg liker vanskelig kvinner. I alle fall de som er vanskelige å forstå.

Berømmer makeup teamet

På spørsmål om sminken hjalp henne med å trå inn i rollen som Margaret Thatcher, svarer hun:

– Sminken var utrolig bra gjort av mitt makeup team. En av dem har fulgt meg i over 35 år. Han har sminket meg i alle filmene jeg har spilt i siden «Sofies valg». Det var veldig viktig for oss at når folk så meg skulle de ikke se en maske, men et menneske, sier Streep.

– Du nyter stor suksess som skuespiller. Hva er din hemmelighet?

– Jeg føler alltid at jeg spiller den samme personen, på en måte. Jeg finner meg selv i den karakteren jeg skal spille. På den måten har jeg vært heldig å fått spille mange karakterer som jeg tilfeldigvis finner likheter i.

Likheten med Thatcher

Hun vil ikke spesifisere nærmere hva som er likheten mellom Thatcher og henne selv.

– Det skal heller ingen av de andre som sitter her gjøre, sier hun formanende og ler.

– Vi har alle langt mer til felles enn vi tør innrømme. Kanskje vi alle har noe av Tatcher i oss. Det interesserer meg alltid å finne denne likheten, det er mitt livs arbeid.

Ærer Streep ved å vise mange av hennes filmer

Meryl Streep ansees som en av verdens mest talentfulle og populære skuespillere. Hun har mottatt et utall priser og nominasjoner. Hun er nominert til Oscar 17 ganger og har vunnet to. 18 ganger er hun Golden Globe-nominert og den prisen har har hun vunnet åtte ganger.

Det er ikke første gang Meryl Streep er på filmfestivalen i Berlin. På spørsmålet om det er siste gang man ser henne der, siden hun nå mottar denne æresprisen for livslang innsats, svarer hun:

– Det er ikke siste gangen dere ser meg.

På filmfestivalen i Berlin vil publikum ha anledning til å se flere av Meryl Streeps filmer. Blant annet kan man se «Kramer vs. Kramer» (1979), «Sofies valg» som hun fikk en Oscar for (1982) og «Broene i Madison Country» (1995) blir vist for til ære for Streep.

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK