Hopp til innhold

Vil sjokkere med regidebuten

Angelina Jolie er klar med sin første film som regissør, og håper den vil være en ubehagelig opplevelse for publikum.

Angelina Jolie Brad Pitt "Cinema for Peace 2012" Berlinale film festival i Berlin

Brad Pitt applauderer Angelina Jolie, som under filmfestivalen i Berlin fikk prisen Cinema for Peace 2012 for «In The Land of Blood and Honey».

Foto: POOL / Reuters

Jolie er klar med sin første film der hun har tatt skrittet bak kameraet. Superstjernen håper debuten «In The Land of Blood and Honey» vil skape reaksjoner under filmfestivalen i Berlin.

Filmen tar utgangspunkt i folkemordene og overgrepene som fant sted under krigen i Bosnia fra 1992 til 1995.

Den amerikanske superstjernen håper filmen kan føre til en diskusjon om voldtekt.

– Vil gi folk ubehag

Jolie har både skrevet manus og regissert filmen, som viser hvordan en ung bosnisk-muslimsk kvinne og en bosnisk-serbisk mann kastes inn i krigens redsler med fangeleirer og massevoldtekter.

– Jeg synes dette sterke temaet fortjener å bli presentert på en sterk og direkte måte, forklarte Jolie på en pressekonferanse under filmfestivalen i Berlin.

– Det er kanskje en merkelig ting å si for en regissør, men jeg vil at folk skal føle ubehag av å se filmen. Jeg håper de blir sinte, opprørte og får lyst til å gjøre noe.

Får skryt fra Haag

Over 100 000 ble drept og to millioner drevet på flukt i krigen i Bosnia, som er den mest brutale europeiske konflikten etter 2. verdenskrig. Sjefsaktor ved Den Internasjonale Domstolen i Haag, Luis Moreno-Ocampo, tror Jolies film kan være med på å få ofrene til å føle at de ikke er glemt.

– Tidene forandrer seg, og vi må involvere vanlige folk i dialogen. Vanlige folk går på kino og ser film, de leser ikke juridiske bestemmelser, sier Moreno-Ocampo og skryter av Jolies regidebut.

– Denne filmen går dypere, og handler derfor om noe mer enn den bosnisk-serbiske konflikten. Dette skjer overalt i verden uten at det snakkes om, og jeg syns Angelina Jolie får vist problemet på en tydelig, smertefull og vakker måte.

Hemmelig prosjekt

Superstjernen planlegger å fortsette med politisk, brennbare filmer, men holder kortene tett til brystet om hva som blir hennes neste prosjekt. Ikke engang partneren Brad Pitt har fått vite hva Jolie planlegger.

– Jeg har skrevet noe med utgangspunkt i Afghanistan, men ingen har fått se det enda, ikke engang Brad. Derfor vet jeg ikke hvor bra det er, men det var i hvert fall spennende å skrive det.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober