NRK Meny
Normal

Vil sjokkere med regidebuten

Angelina Jolie er klar med sin første film som regissør, og håper den vil være en ubehagelig opplevelse for publikum.

Angelina Jolie Brad Pitt "Cinema for Peace 2012" Berlinale film festival i Berlin

Brad Pitt applauderer Angelina Jolie, som under filmfestivalen i Berlin fikk prisen Cinema for Peace 2012 for «In The Land of Blood and Honey».

Foto: POOL / Reuters

Jolie er klar med sin første film der hun har tatt skrittet bak kameraet. Superstjernen håper debuten «In The Land of Blood and Honey» vil skape reaksjoner under filmfestivalen i Berlin.

Filmen tar utgangspunkt i folkemordene og overgrepene som fant sted under krigen i Bosnia fra 1992 til 1995.

Den amerikanske superstjernen håper filmen kan føre til en diskusjon om voldtekt.

– Vil gi folk ubehag

Jolie har både skrevet manus og regissert filmen, som viser hvordan en ung bosnisk-muslimsk kvinne og en bosnisk-serbisk mann kastes inn i krigens redsler med fangeleirer og massevoldtekter.

– Jeg synes dette sterke temaet fortjener å bli presentert på en sterk og direkte måte, forklarte Jolie på en pressekonferanse under filmfestivalen i Berlin.

– Det er kanskje en merkelig ting å si for en regissør, men jeg vil at folk skal føle ubehag av å se filmen. Jeg håper de blir sinte, opprørte og får lyst til å gjøre noe.

Får skryt fra Haag

Over 100 000 ble drept og to millioner drevet på flukt i krigen i Bosnia, som er den mest brutale europeiske konflikten etter 2. verdenskrig. Sjefsaktor ved Den Internasjonale Domstolen i Haag, Luis Moreno-Ocampo, tror Jolies film kan være med på å få ofrene til å føle at de ikke er glemt.

– Tidene forandrer seg, og vi må involvere vanlige folk i dialogen. Vanlige folk går på kino og ser film, de leser ikke juridiske bestemmelser, sier Moreno-Ocampo og skryter av Jolies regidebut.

– Denne filmen går dypere, og handler derfor om noe mer enn den bosnisk-serbiske konflikten. Dette skjer overalt i verden uten at det snakkes om, og jeg syns Angelina Jolie får vist problemet på en tydelig, smertefull og vakker måte.

Hemmelig prosjekt

Superstjernen planlegger å fortsette med politisk, brennbare filmer, men holder kortene tett til brystet om hva som blir hennes neste prosjekt. Ikke engang partneren Brad Pitt har fått vite hva Jolie planlegger.

– Jeg har skrevet noe med utgangspunkt i Afghanistan, men ingen har fått se det enda, ikke engang Brad. Derfor vet jeg ikke hvor bra det er, men det var i hvert fall spennende å skrive det.

Kulturstrøm

 • Saabye Christensen får Oslo-medalje

  Forfatter Lars Saabye Christensen tildeles St. Hallvard-medaljen, som er Oslo bys høyeste utmerkelse, for sin «verdifulle innsats for hovedstaden».– Det er en stor ære og glede å kunne motta St. Hallvard-medaljen, og det er også en like stor inspirasjon til å skrive og dikte videre om denne byen jeg er så nært knyttet til og setter så høyt, sier han ifølge NTBs pressemelding. Les Oslo kommunes begrunnelse for tildelingen her. (NTB)

  Lars Saabye Christensen
  Foto: Olav Døvik / NRK
 • Norsk 1. plass i pressefrihet

  Norge er det landet i verden hvor pressefriheten står sterkest, ifølge Reporters Without Borders årlige pressefrihetsundersøkelse. USA faller to plasser på listen, fra 43. til 45. plass, under ledelsen av Donald Trump, som blant annet har kalt journalister «fiender av folket». Nederst på lista ligger Nord-Korea. Les rapporten her.

  Laster Twitter-innhold
 • Sjå Sigrid på Jimmy Fallon

  Sigrid Solbakk Raabe frå Ålesund spelte for nærmare tre millionar amerikanarar då ho opptredde på Jimmy Fallons «The Tonight Show» i USA i natt. Sjå videoen her.