Armløs slår tilbake

Lisa Charlotte Baudoiun Lie debuterte i 2000 med diktsamlingen «Forbausende få katastrofer». Hennes første roman, «Armløs slår tilbake» er en stillestående, uklar og på alle måter uferdig roman.

Av:
Knut Hoem

Jeg tror denne boken handler om forelskelse. Jeg sier tror, for sjelden har jeg lest en ny, norsk roman, som til de grader har virket uferdig. I løst sammensatte enkeltavsnitt kan vi skimte hovedpersonene Vanja og Becca, som har et slags kjærlighetsforhold.

Lisa Charlotte Baudoiun Lie «Armløs slår tilbake» Oktober 2005

Lisa Charlotte Baudoiun Lie «Armløs slår tilbake» Oktober 2005

Stillestående

Vanja er hovedperson og forteller i dagbokaktige passasjer om livet, slik det arter seg når man er forelsket i en selvmordskandidat, som stort sett er opptatt av seg selv. Også noen andre snodige skikkelser dukker opp etter hvert. Men det skjer liksom ingenting mellom dem.

Denne teksten er så ubehjelpelig stillestående. Hovedpersonen Vanja er en kvinnelig antihelt av det slitne slaget. Slitt også på den måten at vi har møtt tilsvarende kvinnelige antihelter en del ganger før. De er ikke som alle andre, litt rare og mistilpassete. De bærer gjerne på en sorg i livet. I Armløs slår tilbake spøker en død mor i bakgrunnen.

Forkledd romanutkast

I begynnelsen lurte jeg på om dette var poesi forkledd som roman. Men nei. Hvis det er noe denne boken mangler så er det fortetning. Den flyter ut i intetsigende setninger, som sjelden er poetiske, bare tidvis virker nødvendige for handlingen, og som ofte virker selvfølgelige. Vanja sier for eksempel: Vi lager reglene. Lever ikke opp til ritualene andre har skapt for å sette oss på plass. Hvem disse andre er får vi ikke vite.

Boken er helt tømt for reelle konflikter. Den er ikke politisk og ikke polemisk, den er ikke energisk, og heller ikke spesielt rytmisk, slik forlaget påstår på sitt villedende omslag. Det finnes noen gode setninger her og der, men disse drukner fullstendig i noe som må kunne karakteriseres som et romanutkast forkledd som roman.

Kulturnytt, NRK P2, 30. mars 2005

Lyd og video

Se også

Lenker

Siste nytt: Kultur

 • Mike Tyson - Foto: Christopher Polk / Getty Images
  Foto: Christopher Polk / Getty Images

  Lager film om Tysons liv

  Skuespilleren Jamie Foxx har takket ja til å spille Mike Tyson i en kommende spillefilm om bokserens liv, ifølge Variety. Filmen har ennå ikke fått en regissør, men manusforfatteren bak «The Wolf of Wall Street», Terrence Winter, skriver manuset.

 • Mark Zuckerberg - Foto: Jeff Chiu / Ap
  Foto: Jeff Chiu / Ap

  App med gratis internett i Zambia

  – Det dyreste med mobilt internett er ikke smarttelefonen; det er dataen, sier Facebookgründer Mark Zuckerberg. Nå lanserer Internett.org, en veldedig organisasjon støttet av Facebook, apper for gratis nett i fattige land, først Zambia, ifølge Wired.

 • Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina - Foto: Gabrielle Graatrud / NRK /
  Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

  Pussy Riot saksøker regjeringen

  Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhinas ble dømt til to års fengsel etter sin punk-protest mot Vladimir Putin i en kirke i Moskva i 2012.

  Nå saksøker Pussy Riot-jentene den russiske regjeringen og krever 120.000 Euro. Les mer på P3.no.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.