Hopp til innhold

Ben Affleck i islam-debatt: – Det er ekkelt og rasistisk!

Skuespiller Ben Affleck og TV-personligheten Bill Maher har svært forskjellige syn på islam. Noe som ble veldig synlig da de diskuterte ekstremisme på Mahers TV-program.

Fredagens program av «Real Time With Bill Maher» ble av den kranglete sorten. Ben Affleck sa seg totalt uenig i mange av påstandene som kom fra andre siden av bordet, hvor programleder Bill Maher og forfatter Sam Harris satt.

Programleder Bill Maher innleder med å forsvare liberale prinsipper som ytringsfrihet, religionsfrihet og likestilling.

– Men når du sier at dette mangler i den muslimske verden, så blir de opprørte, sier han, og får bekreftelse fra filosof og forfatter Sam Harris.

– Det avgjørende er at vi er blitt solgt en idé om islamofobi, hvor all kritikk av den islamske doktrinen blir avfeid som fordommer mot muslimer generelt. Det er latterlig, svarer Harris, aktuell med boken Waking Up.

Se hele diskusjonen i klippet over!

– Rasistisk

Dette får Ben Affleck, som er demokrat og definerer seg selv som en «moderat liberal» til å bli forbannet.

– Vent litt, er du den ene personen som har den offisielle forståelsen av den islamske doktrinen? spør han.

Bill Maher svarer at det ikke er islamofobi når de kritiserer islam.

– Det er ekkelt. Det er rasistisk. Det er som å si «du, din upålitelige jøde», utbryter Affleck og rister på hodet.

Han argumenterer for at man ikke skal generalisere en hel religion basert på en gruppe religiøse ekstremister. Men budskapet når ikke fram på den andre siden av bordet.

– For tiden er islam moren til alle dårlige ideer, sier forfatter Sam Harris, mens Bill Maher kaller islam «en religion som opptrer som en mafia».

– Hva med milliarden av mennesker som ikke er fanatiske, som bare vil på skole, ta seg noen smørbrød og be fem ganger om dagen og som ikke gjør alle disse tingene som du kaller «islamsk»? Du tar alle de triste tingene og bruker det til å male bilde av en hel religion, nærmest roper Ben Affleck og klasker hendene i bordflaten.

Det blir ingen enighet mellom partene, som heller velger å enes om å være uenige.

Ben Affleck foran en savnet-plakat

Ben Affleck spiller Nick Dunne i kinoaktuelle «Gone girl». Den oscarvinnende regissøren har blitt spurt om han ville gjøre et inntog i politikken, og har svart at «han ikke vil utelukke det når han er 55, 65 eller 75»

Foto: Merrick Morton / Ap

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.