Hopp til innhold

«The Hateful Eight» vil vises på sjeldent 70 mm-format i Oslo

Cinemateket i Oslo blir eneste kino i landet som får vise spesialversjonen av Tarantinos nye film «The Hateful Eight» på 70 mm-filmruller.

THE HATEFUL EIGHT

SPESIALVISNING: Cinemateket i Oslo vil fra 8. januar og i ti dager vise Quentin Tarantinos nye film «The Hateful Eight» i sin spesialversjon, prosjektert på gammeldagse 70 mm-filmruller. Her Tim Roth (t.v.), Kurt Russell og Jennifer Jason Leigh.

Foto: Andrew Cooper

Cinemateket i Oslo skal i ti dager, fra 8. til 18. januar 2016, tilby visninger av Quentin Tarantinos «The Hateful Eight» i det sjeldne og ekstra brede formatet Ultra Panavision 70 mm.

Det bekrefter Norsk Filmdistribusjon overfor NRK.

Det betyr at kinoen i Oslo blir den eneste i landet som får vist fram Tarantinos spesielle «roadshow»-versjon av filmen, som er lengre enn digitalkopien som andre kinoer vil vise, og inneholder en musikalsk overture i starten og en pause, en såkalt intermission, halvveis.

Detaljerte instrukser

Quentin Tarantino

TARANTINO: Regissøren er kjent for å foretrekke gammeldags filmteknologi og sverger fortsatt til å filme på filmruller og ikke digitalt.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

Det har ikke vært noen enkel sak å få til 70 mm-visningene av «The Hateful Eight» i Oslo. Å spille av gammeldagse filmruller som er i et sjeldent format er utfordrende når alle kinoene er fulldigitaliserte og har ikke lenger analoge kinoprojektorer.

Selv om Cinemateket i Oslo er en av få kinoer som fortsatt har utstyr til å vise alle filmformater, har de måtte høyne standarden.

Regissør Quentin Tarantino og produksjonsselskapet Weinstein Company har nemlig sendt ut detaljerte instrukser for hvordan visningene skal foregå, og Tarantino har personlig gått gjennom hver søknad.

Rundt 100 kinosaler på verdensbasis er godkjent, ifølge The New York Times.

Viktig for Tarantino

Via den danske hovedimportøren Scanbox leverte Norsk Filmdistribusjon og Cinemateket i Oslo amerikanerne dokumentasjon på hvordan man foreslo å gjøre en 70mm-visning av filmen best mulig.

Jarle Namtvedt

TIL NORGE: Markedssjef og presseansvarlig i Norsk filmdistribusjon, Jarle Namtvedt, forteller at Cinemateket i Oslo har fått lov til å vise spesialutgaven av «The Hateful Eight».

Foto: Privat

– Der hadde Tarantino merket seg vårt forslag – av en eller annen grunn – om salen Tancred hos Cinemateket i Oslo. Da det ble snakket om Skandinavia, presiserte Tarantino at det var viktig for ham personlig at alt ble lagt til rette for at vi fikk en kopi, forteller Jarle Namtvedt, markedssjef og presseansvarlig hos Norsk Filmdistribusjon.

Quentin Tarantions har gjort et stort poeng ut av at hans nye westernepos er filmet analogt og at kinoer som viser den på gamlemåten får noen dagers forsprang på kinoene som viser filmer digitalt. Men dette gjelder altså kun hjemmemarkedet i USA. Der får kinoer som viser filmen på 70 mm starte allerede 25. desember i år.

Sjeldent format

Dette er første gang på nesten 25 år at en spillefilm lanseres i 70 mm-formatet. Den forrige var «Far and Away» i 1992. «The Hateful Eight» er kun den tiende filmen i historien til å bli filmet med 70 mm Ultra Panavision. «Ben-Hur» fra 1959 er en annen.

Den 87 år gamle filmkomponisten Ennio Morricone returnerer også til westernsjangeren for første gang på 40 år.

Filmen har norgespremiere 8. januar neste år. Se Tarantino presentere 70 mm-versjonen her.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.