Hopp til innhold

– Svenskene er ikke integrerte

De svenske arbeidsinnvandrerne i Norge ikke er godt nok integrerte. Og det er deres egen feil, mener regissøren bak filmen «Svenskjævel».

Bianca Kronlöf og Henrik Rafaelsen i Majorstuakrysset

Svenske Bianca Kronlöf spiller arbeidssøkende Dino i filmen «Svenskjævel» som har premiere på fredag. Henrik Rafaelsen spiller Steffen, den gifte mannen som gir Dino jobb som barnevakt.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Ronnie Sandahl i Majorstuakrysset

30 år gamle Ronnie Sandahl spillefilmdebuterer med «Svenskjævel», hvor handlingen utspiller seg i Norge. – Det er flere lag i filmen, det ene laget handler om en maktbalanse, det andre handler om en kjærlighetshistorie.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Hvor mye vet vi egentlig om de 50.000 svenskene som bor, jobber og lever blant oss? Og hvor godt kjenner egentlig nordmenn og svenskene i Norge hverandre?

– Det er en grunn til at hovedpersonen i filmen bor i et kollektiv kun bestående av andre svensker. Det er helt naturlig at man søker seg til sine egne, sier regissør Ronnie Sandahl.

Er svenskene som bor i Norge integrerte?

– Nei, de er jo ikke det. Ironisk nok foregår det en debatt i Sverige om at innvandrere ikke blir integrerte. Samtidig skjer akkurat det samme med svenskene i Norge, sier Sandahl.

– Og jeg tror ikke det er fordi nordmennene ikke er vennligstilte. Det er svenskene som holder seg for seg selv, sier regissøren.

Se traileren til filmen her:

Klasse-, alder- og språkskille

I filmen «Svenskjævel», som har kinopremiere på fredag, møter vi den unge svenske jenta Dino, spilt av Bianca Kronlöf. Hun bor i et sparsommelig møblert, men rikelig befolket kollektiv i Oslo. De er alle unge svensker med mindre attraktive jobber.

Dino ender på tilfeldig vis opp med å jobbe som barnevakt for datteren til den gifte familiefaren Steffen, spilt av Henrik Rafaelsen.

Samtidig som filmen viser den strevsomme hverdagen til Dino, skildrer den også livet til den privilegerte restaurantsjefen Steffen og kjærlighetsforholdet som oppstår mellom dem.

Det er åpenbare forskjeller mellom den unge, svenske barnevakten og den etablerte, norske familiefaren.

– Vi snakker om at Norge er et klasseløst samfunn. Men er det virkelig det? Det er flertallets tyranni i Norge, hvor middelklassen dikterer alt, sier skuespiller Henrik Rafaelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Henrik Rafaelsen og Bianca Kronlöf i SVENSKJÆVEL

Nordmenn er som en retardert fetter som har vunnet i Lotto, hevder Dino (23) i filmen «Svenskjævel».

Foto: Euforia film/Hummelfilm

Svensk historieforteller

Henrik Rafaelsen og Bianca Kronlöv på kafé

– Noe av det som gjorde det gøy å være skuespiller i «Svenskjævel» var alle mot-aksene i denne filmen. Det er mange motsetninger som ligger her, både i det private og det politiske, sier Bianca Kronlöf som spiller mot Henrik Rafaelsen i «Svenskjævel».

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Samtidig som både Norge og Sverige har hatt – og fremdeles har – til tider opphissede debatter om integrering og innvandring, så er det ikke mange som har kastet lys over historiene til de mange svenskene som utvandrer til Norge. I alle fall ikke fortalt gjennom fiksjonen. Det måtte en svenske til for å bringe temaet til norske kinolerret.

– Det blir med en gang platt og forutsigbart hvis man skal behandle et slikt tema fra utsiden. Ronnie er selv svensk og har derfor en annen tilnærming til det, sier Bianca Kronlöf.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.