Hopp til innhold

– Avis bedrev utstrakt hacking av «Gazza»

Det sa hans forsvarer da saken mellom åtte briter og avisene Daily Mirror, Sunday Mirror og Sunday People startet i dag.

Paul Gascoigne

– BLE AVLYTTET: Tidligere i år innrømmet selskapet som eier Daily Mirror, Sunday Mirror og Sunday People at de i flere år avlyttet britiske kjendiser. Den tidligere fotballspilleren Paul Gascoigne er en av dem som nå ønsker kompensasjon.

Foto: SCOTT HEPPELL / Ap

Selskapet Trinity Mirror, som eier de tre avisene, la seg i februar flate og innrømmet i et åpent brev at de i flere år hadde drevet med telefonavlytting.

I dag startet en sivil rettsak mellom Trinitys eierselskap MGN og åtte profilerte briter i forbindelse med avlyttingen, skriver The Guardian.

– Bevismaterialet viser at telefonavlytting og hacking var en utstrakt metode og jevnlig brukt av et stort antall journalister i disse avisene, sa advokat David Sherborne i sin prosedyre.

Han representerer eks-fotballspiller Paul Gascoigne, BBC-profil Alan Yentob, flyvertinne Lauren Alcorn, tv-produsent Robert Ashworth og skuespillerne Sadie Frost, Lucy Taggart, Shane Richie og Shobna Gulati.

– Som å bli jaktet på av hemmelig politi

Advokaten sa at at hacking og avlytting som metode ble først tatt i bruk i Daily Mirror i midten av 1999, og var vanlig i avisene til minst 2006.

Skuespiller Sadie Frost, som var gift med skuespiller Jude Law og venn med modell Kate Moss, beskriver ifølge The Guardian følelsen av å bli avlyttet som følger:

– Å få mobilsvaren avlyttet var som å være overvåket og jaktet på av et hemmelig politi, som gravde i livene våre så mye som de klarte for å finne noe å bruke mot oss.

Ti personer har allerede fått erstatning for avlyttingen. Blant disse er den svenske fotballtreneren Sven-Göran Eriksson, som i 2014 mottok et ukjent beløp fra Trinity Mirror.

Erstatningssaken i High Court i London er ifølge The Guardian berammet til to uker.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter