Hopp til innhold

– 50 prosent fare for journaliststreik

I dag begynner lønnsforhandlingene mellom Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening. – 50 prosent fare for streik, sier professor i journalistikk.

Mekling mellom NJ og MBL

FORHANDLINGER: NJ-leder Thomas Spence (t.v.) under fjorårets forhandlinger.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Rolv Erik Ryssdal

SCHIBSTED: Rolv Erik Ryssdal, konsernsjef i Schibsted, mener gode lederlønninger er viktige selv i motgangstider.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Mandag og tirsdag møtes Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) til tarifforhandlinger.

Mediebransjen sliter kraftig i det som blir kalt tidenes mediekrise, og NJ reagerer på at lønningene til medieledere stiger.

NJ-leder Thomas Spence frykter at de beste journalistene vil forlate bransjen om de ikke får god nok lønn.

– Det er et problem at hvis journalistene blir færre og mister den redaksjonelle slagkraften og motstandskraften, sier Spence.

Vil bruke lederlønninger i forhandlingene

Det er ventet at lederlønninger kan blir et tema i forhandlingene.

Ifølge NJ har Rolv Erik Ryssdal, konsernsjef i Schibsted, fått økt sine godtgjørelser med hele 69 prosent fra 2012 til 2013.

– Jeg vet at det er mange av de Schibsted-ansatte som synes dette er veldig høyt. Det blir jo nesten grotesk når man vet hva de sannsynligvis vil tilby journalistene, sier Spence.

– Det skyldes først og fremst at Schibsted har hatt god vekst og god inntjening i det som har skjedd utenfor Norge, sier Schibsted-sjef Didrik Munch.

Konsernsjef Munch er enig i at moderasjon blir viktig i årene fremover, men tror likevel det er lurt seg å gi lederne god lønn.

– Vi er opptatt av å ha gode ledere og at de blir lønnet på en god måte, ikke minst med tanke på den tiden vi er inne i. Men alle må vise moderasjon.

– 50 prosent sjanse for streik

Rune Ottosen

Journalistprofessor Rune Ottosen mener det er like stor sjanse for streik som noe annet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Munch vet ikke om lederlønningene blir et tema i forhandlingene. Professor i journalistikk, Rune Ottosen, tror NJ gjør smart i å bruke lederlønningene som forhandlingskort.

Han tror det er 50 prosent sjanse for journaliststreik.

– De ti siste årene har journalistene kommet i bakleksa i forhold til grupper det er naturlig å sammenligne seg med. Tålmodigheten hos journalister er ikke spesielt stor i forhold til å sakke ytterligere akterut, sier Ottosen til NRK.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.