Hopp til innhold

Et lite stykke «Lambda»

En liten del av det nye Munch-museet, «Lambda», har landet i Bjørvika i Oslo. Kulturbyråden får rett og slett en tåre i øyekroken.

Etter planen åpner «Lambda» dørene for publikum i løpet av 2019, det første spadestikket tas i august i år.

Hensikten med den lille modellen er å teste ut ulike typer glass, solskjerming og den karakteristiske perforerte ytterhuden i aluminium.

– Dette er rett og slett et lite stykke «Lambda», og tilsvarer hjørnet mot nordøst. Modellen er viktig for å teste energibruk, miljøkrav, sikkerhet, vedlikehold og lysforhold, forteller prosjektansvarlig for Munch-museet, Solveig Dahl Grue.

– En liten tåre

Kulturbyråd Hallstein Bjercke, synes det er rørende å få de første inntrykkene av hvordan det fremtidige Munch-museet vil se ut.

– Dette har vi jobbet lenge for, jeg kjenner det kommer en tåre i øyekroken, sier Bjercke.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke snakker om modell-biten av det nye Munch-museet Lambda

Kulturbyråden tror ikke at det nye Nasjonalmuseet og det nye Munch-museet i Oslo vil konkurrere innbyrdes, snarere tvert imot.

– Sammen med Operaen og Astrup Fearnley-museet kan de to nye museene være med på å heve Oslo internasjonalt. De må spille hverandre gode, det har både byen og kunsten godt av, sier Bjercke.

Han inviterer alle kritikere ut på Paulsenkaia for å ta en titt på test-modellen, eller «et lite stykke Lambda».

– Viktig øyeblikk

Arkitekten fra Estudio Herreros, Jens Richter, har også ventet på denne stunden i flere år.

– Hele arkitektteamet er svært opprømt over å få se det første beviset på at det nye Munch-museet kommer til å bli bygget her, sier han.

Estudio Herreros er arkitektene som har tegnet Lambda

Modellen skal først og fremst brukes til å prøve ut om alle planer holder vann i møte med virkeligheten.

– Vi tester tekniske løsninger, men det aller viktigste for oss er å få se hvordan dette kommer til å ta seg ut i fremtiden, sier Richter.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters