Hopp til innhold

Dette synger artistene i Stjernekamp

Klarer Stjernekamp-artistene å komme under huden på storbandsjangeren? – Man må ha jazznerven, sier ukens coach, storbandekspert Kjell Karlsen.

Stjernekamp gjør storband

Videoen over levner ingen tvil om at bandet gjør jobben, men klarer Stjernekamp-artistene å takle storbandsjangeren?

Denne uken er det duket for storband i Stjernekamp. Forrige runde røk Mariann Thomassen ut av konkurransen, og nok en artist må forlate gruppen denne runden.

Storband betegnes som et stort musikkensemble som spiller jazzmusikk, selv om sjangeren har nære bånd til swing. Dette er kanskje ny kunnskap for noen, men ikke for ukens coach, Kjell Karlsen.

Så tidlig som tre år etter krigen, altså i 1948, spilte Karlsen i sitt første jazzband. Da han begynte å få sansen for storbandsjangeren måtte musikeren ut på leting.

– Jeg trålet byen rundt for å finne folk som hadde jazznerven. De jeg fant kunne ikke noter, men de hadde nerve. I dag er det mye mer utdanning innen musikk, men man må fortsatt ha nerven, sier Karlsen til NRK.no.

Les også: Vil erobre lørdagskvelder verden over med «Stjernekamp»

– Alejandro vet hva han driver med

Storbandhelten er veldig imponert over deltakerne i Stjernekamp.

– De er en fornøyelse å jobbe med. Det er jo ikke lett å gå opp i forskjellige stilarter, men de overrasker meg positivt. Og så er de veldig flinke på å bruke tilbakemeldingen min.

Karlsen vil nødig utpeke noen favoritter, men det er noen han blir spesielt imponert av.

I klippet over forteller Alejandro Fuentes at han ikke har peiling på hva han synger om, men ifølge Karlsen er ikke det noe problem.

– Tor Endresen har veldig mye rutine og har vært med på litt av hvert. Også Alejandro har et veldig godt øre for denne sjangeren og vet godt hva han driver med.

Vi må jo nesten spørre. Har du noen favoritter?

– Det er et par-tre som skiller seg ut, men jeg tror mange bli overrasket over hvem det er.

– De prøver låten en gang, og så blir det blikkstille

Men hvordan foregår denne coachingen? Hvordan forteller man en etablert artist hvordan han eller hun skal gjøre jobben sin?

– De prøver låten en gang, og så blir det blikkstille. Så ser de på meg, he-he.

– Min jobb er å sørge for at det ikke er noen sure toner. Teksten er jo også viktig, de må virkelig få den frem. Men det handler mest om å gjøre sangen til sin egen.

Karlsen er også veldig imponert over bandet som skal spille på lørdag.

– Bandet er overraskende bra. Det er unge mennesker fra musikkhøgskolen. Men de låter virkelig som et storband. De har nerven.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters