Hopp til innhold

– Vet jeg burde skamme meg

– Kan ikke vi gamle få være gamle uten å måtte gjøre noe samfunnsnyttig eller spille golf? spør den pensjonerte journalisten og Dagbladet-spaltisten Sissel Benneche Osvold.

Sissel Benneche Osvold

Tidligere journalist og Dagbladet-spaltist Sissel Benneche Osvold gikk av med AFP for fem år siden. I radioprogrammet Sommer i P2 forteller hun at det føles krevende å fylle rollen som pensjonert.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Sissel Benneche Osvold gikk av med AFP, altså tidlig pensjon, for fem år siden. Hun mener at det er det absolutt mest politisk ukorrekte hun har gjort i hele sitt liv.

– Vi eier liksom ikke skam i livet. Vi dropper ut allerede fra 62-årsalderen, til et liv i sus og dus, sier Benneche Osvold åpenhjertig i programmet Sommer i P2 .

Flau av statsministerens ord

Den tidligere spaltisten føler at hun helst burde skamme seg, fordi hun ikke lenger tilhører dem som tar sitt samfunnsansvar som lønnsarbeider.

– Det hender jeg blir skikkelig flau når statsministeren ser alvorlig i kamera, og advarer mot denne ødeleggende tsunamien av gamle som akkurat nå treffer landet, sier Sissel Benneche Osvold om sin egen generasjon av pensjonister.

– Både han og finansministeren har lagt øret mot marken, og nå hører de altså det fryktelige drønnet fra en hel arbeidsvegrende etterkrigsnasjon, når den treffer statsbudsjettet ved fylte 67, for å ligge samfunnet til byrde. Jeg tror de ville foretrukket svartedauden.

– Riktignok vil arbeidsgiver helst bli kvitt oss fra budsjettene sine, men fordi pensjonister ikke vil omskoleres til dårlig betalte omsorgsarbeidere – som er hva landet trenger – bør vi i alle fall skamme oss.

Gamle, men friske

Sissel Benneche Osvold

Sissel Benneche Osvold snakker rett ut i Sommer i P2.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Hun fremhever at både regjering og opposisjon i dag er enige om at arbeidet er det eneste som adler mann og kvinne.

– Den pensjonist som ikke kjenner Stoltenbergs blikk brenne i ryggen når vi tutler oss ut på friske, men litt gamle bein, for å hente trygda – hun finnes ikke, mener Sissel.

Sissel Benneche Osvold tenker at hun som pensjonist tilhører en helt ny gruppe som fortsatt står litt utenfor.

– Vi har ikke rukket å innta den forventede ydmyke posisjonen som våre andre, arbeidsløse NAV-kolleger har fått banket inn.

Hun tenker blant andre på de narkomane, de uføretrygdede, og andre med spesielle behov, som har funnet sin plass i samfunnet.

Kjenner fortsatt verdigheten

Den pensjonerte Dagbladet-spaltisten føler seg fortsatt ganske fersk i pensjonist-tilværelsen. Hun kjenner ennå verdigheten fra arbeidslivet sitte godt i.

– Jeg kan faktisk i vanvare komme til å oppføre seg som folk flest, som å småprate rundt siste nytt og kommentere utlånsrenta, og hva det skal være, sier hun.

Problemet er å treffe på gamle bekjente på gaten, som lurer på hva hun gjør og hvordan hun får tiden til å gå nå som hun er pensjonert.

– Det er da du skjønner hvor ynkelig du er, og så må du svare at «jo da, det går så fint».

Som pensjonist har Benneche Osvold lagt merke til at hun stadig må forklare og forsikre om at hun fortsatt står opp om morgenen, går lange turer i frisk luft, og lever livet som det sømmer seg.

– Jeg pleier å si at jeg studerer litteratur på Blindern, eller jobber frivillig på sykehjem. Det er dette pensjonister skal gjøre. Det viktigste er uansett at du ser veldig blid ut når du innrømmer at du ikke lenger bygger landet, og at du i stedet har tatt skrittet over på den andre siden, sier Sissel Benneche Osvold .

– Gjør det du selv vil

Spørsmålet er hva samfunnet skal gjøre med alle disse pensjonistene, mener hun.

– Kan vi gamle bare få være gamle, liksom? Uten å spille golf eller ha en hobby? Uten å lengte tilbake til arbeidslivet, som vi har lært er det egentlige livet? undrer Benneche Osvold.

Sissel Benneche Osvold oppfordrer pensjonister til å gjøre som de selv vil.

– Jeg har blitt en sabotør. «Kom igjen, ta sjansen», sier jeg hver gang en som gruer seg til å bli pensjonist spør om de ikke heller burde dø.

Hun mener pensjonister bør ta sjansen på å ta tilbake tiden. Det er tross alt det de alltid har manglet så lenge de var i arbeidslivet.

– Vi må gjøre dagene til våre egne, og våge å gi dem et innhold selv, så lenge vi har helse til det. Det var jo nettopp tid vi aldri hadde. For nå lakker det, sier Sissel.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters