Hopp til innhold

Solgte falsk Sinnataggen for 200.000 kroner

En falsk statue av Gustav Vigelands Sinnataggen, er solgt for 200.000 kroner. Politiet tror det finnes flere forfalskninger av det kjente kunstverket på markedet.

Sinnataggen forfalsket

Sinnataggen har grunn til å rase, ettersom forfalskninger er ute på markedet. En av de falske versjonene (venstre) er i politiets varetekt, mens originalen fortsatt holder stand i Frognerparken.

Foto: NRK/ NTB Scanpix

Sinnataggen har ved flere anledninger fått hard medfart, og statuen har blitt både stjålet og griset ned av maling. Men nå har det også kommet etterligninger av Norges mest kjente skulptur på markedet.

NRK.no kjenner til at en av forfalskningene er solgt for 200.000 kroner av et galleri i Oslo.

– Vi har fått inn en anmeldelse der noen skal ha kopiert Sinnataggen, bekrefter etterforskningsleder Rune Skjold i ved Oslo Politikammer til NRK.no.

– Etter hva vi kjenner til, kan det være flere forfalskninger av samme støp ute på markedet. Vi tror det kan være fra seks til åtte versjoner i omløp, sier Skjold som er interessert i tips fra publikum i saken.

– Har flere tydelige mangler

Politiet har hatt forfalskningen i sin varetekt en stund, og ifølge Skjold var det aldri noen tvil om at statuen var en kopi.

– Denne versjonen av Sinnataggen er basert på originalen i Frognerparken, men den er ikke veldig lik. Den er mer eller mindre laget på frihånd, noe som gjør at den har flere tydelige mangler. Blant annet er den en god del kortere enn originalen, sier Skjold.

Skuffet over håndverket

Forfalskning av Sinnataggen

Forfalskningen skal ha flere tydelige tegn som skiller den fra originalverkene. Statuen ble solgt for 200.000 kroner av et galleri i Oslo.

Foto: Kristian Rostad / NRK

I tillegg til de to statuene i Frognerparken og på Vigeland-museet, finnes det et lite antall sinnatagger i privat eie.

Museumsleder Jarle Strømodden ved Vigeland-museet, sier de har god kontroll over hvor de ulike eksemplarene av Sinnataggen befinner seg. Derfor ble han overrasket da han fikk høre om svindelen.

– Jeg syns det er litt rart at folk kjøper et så kjent kunstverk uten å sjekke med oss først, spesielt når statuen viser seg å være så lite lik Vigelands originalarbeid.

– Det er flere detaljer i posituren som gjør at den åpenbart er forskjellig, så vi så med en gang at dette ikke er støpt etter noen av Vigelands versjoner av Sinnataggen, forklarer Strømodden.

Men når svindlerne først skulle lage en forfalskning, synes Strømodden at de godt kunne ha lagt seg litt mer i selen.

Jeg må få legge til at jeg er skuffet over at kopien er så elendig utført. Skal man først kopiere, bør man i det minste legge litt arbeid i det, slår han fast.

Vanskelig å kontrollere

Jarle Strømodden tror ikke at forfalskningene vil ha noe å si for Gustav Vigelands renommé, men sier det er vanskelig å sikre seg mot svindelforsøk. Med ny teknologi som 3d-printere, kan det konstrueres forfalskede varianter av kjente kunstverk, og Strømodden mener han kan se en utvikling.

– For litt siden så vi noen utgaver av Sinnataggen på Ebay. Jeg vet ikke om dette er beslektet med forfalskningene vi har i Oslo, men det viser at dette er et marked som er umulig å kontrollere.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters