Hopp til innhold

Stiller ut kristendommens skjulte skatter

Vatikanet letter på sløret – og henter ut godbiter fra sitt hemmelige arkiv.

I går startet utstillingen Lux in Arcana i museet på Kapitolhøyden i Roma. Det er en bredt omtalt og lenge etterlengtet utstilling, for Vatikanstaten har gjort deler av sitt hemmelige arkiv tilgjengelig for almenheten.

Det er fire hundre år siden arkivet ble grunnlagt, og kirken vil vise fram deler av den katolske kirkes historie.

LES OGSÅ: Pave-kyss ble for sterk kost
LES OGSÅ: Strides om paven tilga Luther
LES OGSÅ: Gåta verda aldri får svar på

Det er dokumenter som Martin Luthers bannebulle fra 1520, der paven fordømte hans teologiske standpunkter, det er det opprinnelige brevet der Henrik 8. ber om en annulering av sitt ekteskap med Katarina av Aragon.

Og det er dommen mot Galileo Galilei, som fikk inkvisisjonen etter seg da han begynte å forfekte den kopernikanske teorien om at sola, ikke jorda, var sentrum i solsystemet.

Det er dommen mot tempelridderme fra 1308 – og brev fra en ung Kristofer Kolombus, som nettopp har funnet nye landområder.

Sentralt for verdenshistorien

Høydepunktene er nesten for mange til å nevne. Desperate brev fra to dødsdømte dronninger, Maria Antoinette og Maria av Stuart er også blant de hundre dokumentene som er hentet fram.

LES OGSÅ: Paven stenger «skandalekloster»
LES OGSÅ: Én million samlet for paven

Det er helt – helt – sentrale dokumenter fra verdenshistorien. Brev som la grunnlaget for samfunnet vi lever i i dag, og som formet europeisk middelalderhistorie.

– Det er helt fantastisk at de gjør dette her. Vi kjenner jo de fleste av disse fra før, men å få se originalene? Helt topp. Dette er virkelig å levendegjøre historie for folk flest., sier en glødende historieprofessor Jon Arvid Sigurdsson på en sprakende telefonlinje fra Australia.

Mens flere av hans historikerkollegaer tidligere har fått innpass i arkivet, har han selv aldri vært på besøk. Arkivet har vært strengt bevoktet og tilgangen svært tett regulert.

– De har av og til vært litt trege til å slippe folk inn i arkivene, og de sitter på et enormt kildemateriale. Det at de nå velger å vise disse dokumentene viser tegn på en åpnere linje, sier han.

– Viser kontroversielle dokumenter

Mange av brevene, dommene og dokumentene har vært direkte årsak til at nye kirkeretninger oppsto, og mye har i historien vært svært kontroversielt.

LES OGSÅ: Paven i sitt første TV-intervju
LES OGSÅ: Vatikanet beklager prevensjonstabbe

– De er villig til å vise noen av de dokumentene man kan si er uheldige i ettertid. Vi kjenner dem alle sammen fra før, men de prøver i hvert fall ikke å gjemme dem bort, sier Sigurdsson.

– Hva ville du helst sett, om du selv fikk velge fra deres arkiver?

– Jeg vil se alt. De sitter på så utrolig mye godt kildemateriale. Det ville vært et eventyr å gå fritt der nede. En gullskatt, sier han.

– Bestill billett til Roma

Kirkehistoriker Tarald Rasmussen er også godt kjent med utstillingen. Han mener det ikke dukker opp noen overraskende detaljer, men at samlingen sett under ett er svært morsom.

LES OGSÅ: Besøk Van Gogh fra stuen
LES OGSÅ: Godtar kondom i visse tilfeller

– Det er en god grunn til å bestille flybillett til Roma, det her. Kirken har gjort et interessant utvalg, for å vise sin sentrale plass i og sin sentrale betydning for verdenshistorien, sier han til NRK.no.

For Rasmussen er noen saker viktigere enn andre.

– De har hentet fram noen ganske delikate dokumenter her. Brevet fra Henrik 8. om annulleringen av ekteskapet og sakene mot Galilei og Giardano Bruno, for eksempel. Veldig morsomt, det her, sier Rasmussen.

– Gå heller på byarkivet

Hilde Sandvik er førstemanuensis i historie ved Universitetet i Oslo. Også hun har merket seg utstillingen, men er selvsagt kjent med innholdet fra før. Hun vil heller oppfordre nordmenn til å bruke tiden på byarkivene rundt om i Norge.

LES OGSÅ: Er dette verdt milliarder?
LES OGSÅ: Vatikanet anbefaler «The Blues Brothers»

– Det er alltid verdifullt å se originaldokumentene, og jeg tar ofte med meg mine studenter på museer og arkiver. Denne utstillingen er interessant, men det kan være like interessant å ta seg en tur på byarkivet i Oslo, sier hun til NRK.no.

– Oslo byarkiv, med sitt fattigarkiv, er vel så viktig å se for historieinteresserte som å få en bekreftelse på den katolske kirkes makt og innflytelse, sier Sandvik.

– Så du ville ikke dratt til Roma selv?

– Joda. Jeg har veldig lyst.

Kulturstrøm

  • Madonna gjorde Rio-strand til dansegulv

    – Dette stedet er magisk, sa Madonna foran 1,5 millioner tilskuere på Copacabana-stranda i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro.

    Gratiskonserten lørdag markerte avslutningen på hennes «Celebration Tour». Første konsert var i London i oktober i fjor.

    Den 65-årige superstjernen startet ballet med «Nothing Really Matters» fra 1998. Dette er første gang «Dronningen av pop» har en retrospektiv turné, og hun framfører låter fra karrieren på mer enn fire tiår.

    – Her er vi på det vakreste stedet i verden, sa Madonna og viste til utsikten mot havet, fjellene og Kristusstatuen på en av byens høyder.

    (NTB)

    Madonna avsluttet turneen i Rio de Janeiro lørdag.
    Foto: AP
  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.