Paven i sitt første TV-intervju

Pave Benedict ble intervjuet om situasjonen i Irak og tsunami-rammede Japan i sitt første TV-intervju. I programmet kom det frem at han blir den første paven til å ringe verdensrommet og til å lese tekster skrevet av kvinner.

POPE/

Pave Benedict XVI stilte opp i et TV-intervju for første gang på fredag.

Foto: OSSERVATORE ROMANO / Reuters

Paven opptrådte for første gang i et TV-intervju produsert og vist av Italias nasjonale kringkastningsselskap på langfredag.

Pave Benedict XVI som var kledd i hvitt og satt bak kontorpulten på biblioteket sitt og svarte på spørsmål fra sju personer som var blitt plukket ut blant tusenvis av søkere.

LES: Mistenkte planer om pave-terror

– Ikke snu ryggen til Irak

Hensikten med TV-opptredenen var å hjelpe Paven å snakke direkte med sine tilhengere.

Han oppfordret kristne til ikke å snu ryggen til krigsherjede Irak, og han uttrykket sin medfølelse for tsunami-ofrene i Japan.

TV-intervjuet var en del av et talkshow der et panel med tre eksperter diskuterte korsfestelsen. Nederst på skjermen sto teksten: «Paven svarer på spørsmål».

Programmet bar preg av presset stemning mellom den kristne tro og begrensningene et TV-intervju har, skriver The New York Times.

LES: Paven kritiserer belgisk politi

– Hva gjorde Jesus mellom hans død og oppstandelse?

En italiensk mann som var én av de sju intervjuerne spurte hva Jesus gjorde etter at han døde på korset og frem til han stod opp igjen fra de døde.

Da svarte paven: – Reisen til Jesu sjel bør ikke tenkes som en geografisk tur fra et kontinent til et annet. Det er sjelens reise.

Elena, en syv år gammel japansk jente som overlevde tsunamien i mars i år stilte spørsmålet:

– Hvorfor må barn være så redde? Jeg spør paven, som snakker med Gud, om han kan forklare meg?

– Jeg har også de samme spørsmålene: Hvorfor er det slik? Denne lidelsen var ikke forgjeves, bak det var det en god plan. Du kan være sikker på at Gud vil hjelpe deg, svarte paven.

Pave Benedict XVI

På en restaurant i Roma følger fjernsynsseere ivrig med på talskshowet der paven ble intervjuet.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Ønsker han kan gjøre mer

Paven sa også til en kvinne som fortalte at hun hadde en sønn som har ligget i koma siden 2009 at «sjelen er fortsatt tilstede i kroppen hans».

Benedikt mottok ytterligere fem spørsmål, blant annet fra en kvinne i Elfenbenskysten. Paven ba alle parter i det borgerkrigsherjede landet om å ta avstand fra voldsbruk.

– Jeg er bedrøvet over at jeg kan gjøre så lite, sa han

Skal snakke med verdensrommet

Prosesjon-tekstene ble i år skrevet av flere nonner, og det er første gangen en pave har villet lese tekster skrevet av kvinner.

På fredag kunngjorde Vatikanet at Benedict XVI vil være den første paven til å ringe verdensrommet.

4. mai er han ventet å være i satellitt-kontakt med to italienske astronauter om bord i den internasjonale romstasjonen, ISS.

LES: Fun-facts om paven

NETT-TV: Pave-intervju for første gang på TV

Video Pave Benedict svarte om Jesus på TV

NETT-TV: Paven svarte om Jesus på italiensk TV. Saken er ikke tekstet.

SISTE NYTT

Siste nytt