Hopp til innhold

Opp mot 40.000 for én russelåt

Noen betaler opp mot 40.000 kroner for å få sin egen russelåt, mens andre får sin gratis av Alexander Rybak. - Man tjener mer på å lage russelåter enn å lage annen musikk, sier en av produsentene.

Russ

Russen danser og betaler dyrt for egenkomponert musikk til bussene sine.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Russen bruker i våre dager gjerne store penger på feiringen, og det er også blitt vanlig å kjøpe seg sine egne russelåter.

Alexander Rybak

Alexander Rybak er i år reporter for NRK under Eurovision Song Contest. Før det skrev han en egen russelåt til jentejengen Vixen, helt gratis.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I russebussen Atlantis har jentegjengen Vixen, 23 jenter fra Oslo og omegn, for eksempel skaffet seg en egen låt fra selveste Alexander Rybak.

- Gøy å prøve nye ting

Noen av jentene på bussen kjente Eurovision-vinneren og fikk til og med låta laget helt gratis.

-Jeg gjorde det fordi jeg kjenner noen av dem. Jeg synes det er gøy å prøve ting jeg ikke har gjort før, og kan jo nesten ikke ta betalt for noe jeg ikke kan, forteller Rybak til NRK.no.

Les også:

- Men det var ikke vanskelig å skrive låten, til neste år kan jeg jo kalle meg rutinert russelåt-skriver, så da kan det hende jeg begynner å sende regning, sier Rybak med et smil.

Hør Alexander Rybak-låta «Atlantis» her:

Men ikke nok med det; i tillegg har Vixen-jentene kjøpt to andre låter spesiallaget for sin buss.

- Har jobbet masse for det

Russebussen «Atlantis»

Jentene i russebussen «Atlantis» påstår at de har jobbet hardt for å få bussen slik de ville ha den.

Foto: Vixen

Det er nemlig vanlig å legge mye penger i å få sine egne spesiallagde låter til russebussen.

Penger som ikke nødvendigvis bare kommer fra mor og far.

- Vi har masse dugnader, gjør varetellinger, dele ut flyers. Vi har jobbet en masse for det, og i tillegg har vi sponsorer på bussen, forteller Susanne Hægeland som er en av russejentene på Atlantis.

Hun sier det ikke er uvanlig å betale mellom 20 og 40.000 kroner for en låt til bilen eller bussen.

Blant annet har de fått Erik Smaaland, også kjent som DJ Smaaland til å lage låta «Vixen 2011».

Hør låta «Vixen 2011»:

Han vil ikke kommentere hva jentene måtte betale ham for denne låta, men legger ikke skjul på at det er gode penger i den slags.

- Viktig inntektskilde

- Det virker som om russen bruker veldig mye ressurser på musikk, sier Smaaland til NRK.

DJ Smaaland, Erik Smaaland

Erik Smaaland, kjent som DJ Smaaland, tjener mer penger på å lage en russelåt enn å lage for andre.

Foto: MySpace

- Det er absolutt en viktig inntektskilde. Man tjener mer på å lage russelåter enn å lage annen musikk.

Smaaland var en av de første som begynte å jobbe seriøst med å lage russelåter og fikk en av sine melodier kåret til årets russelåt i 2007.

- Jeg har ikke tid til å lage mer enn ca. 3 til 4 låter i halvåret, også for å være litt eksklusiv og få det spredt litt rundt omkring i landet, sier han men tror ikke det er nødvendigvis er på grunn av kvaliteten at russen kjøper musikken hans.

- Som å kjøpe Dolce & Gabbana

- Det er jo på en måte som å kjøpe en Dolce & Gabbana-bukse, du får et image når du kjøper låten. Og da blir prisen litt «symbolsk». Har de det hotteste innen musikk, så blir du hott også.

Smaaland vil ikke ta stilling til hvorvidt det er moralsk galt å bruke mange tusen kroner på en låt man kanskje bare bruker i russetida.

- Jeg er en moralsk person, men synes det blir feil å fokusere på en slik ting. Man bruker generelt masse penger på å være russ, sier han.

Bildet man eventuelt kan ha av rike russ fra Bærum som får alt betalt av mor og far mener han imidlertid av feil.

- Min erfaring er ikke at dette lenger handler om folk fra bedrestilte familier som får mye penger fra mor og far. Det startet jo som et fenomen for rikfolk, men nå har det spredt seg over alt.

Victor Forberg-Skogeng, Beyond 51

Victor Forberg-Skogeng og Beyond 51 har de siste årene i gjennomsnitt produsert mellom 20 og 30 russelåter.

Foto: Beyond 51
Fra russ til «Haba haba»

En annen gruppering som lager russemusikk er produksjonsselskapet Beyond51, som blant annet har laget «Haba haba» som Stella Mwangi vant norske MGP med.

Beyond 51 har laget mange russelåter de siste årene, men bare noen få i år, siden de har brukt mye av energien på MGP-vinneren.

- I år har vi laget fire stykker, på grunn av «Haba Haba», men vanligvis ligger vi på 5-10 i året, forteller Victor Forberg-Skogeng i Beyond 51.

Produksjonsselskapet ble starta i 2008 og skriver også låter for uavhengige artister som A-Lee.

Ingen moralske kvaler

- Vi starta selskapet i 2008 og har skrevet russelåter siden det. Det blei veldig mye i 2009, men så har det blitt litt mindre seinere siden vi gjør mer for uavhegige artister som A-Lee.

Forberg-Skogeng har ingen moralske kvaler med å ta den prisen de tar for en russelåt - 20.000 kroner.

- Vi ønsker å ta en fair pris for de låtene vi lager og tar en lik pris fra alle som vil jobbe med oss. Men hvordan praksisen til andre er, vil jeg ikke legge meg opp i.

Beyond 51 produserte i år blant annet låta «Flex» i samarbeid med DJ Bali til bussen med samme navn og vant konkurransen om å bli årets russelåt i Stavanger.

Hør «Flex» her:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.