Hopp til innhold

Klaget på for snill russ, i natt tok de hevn

Da professor Allan Sande våknet torsdag morgen var hele huset hans surret inn i toalettpapir. – Var vel ikke annet å vente når man klager på at russen er for snill, sier han.

Professor Allan Sande ved Universitetet i Nordland utsatt for russespøk

RETT I DASS: – Min sjuårige sønn ble litt redd, men man må jo bare ta det sporty, sier professor Allan Sande etter russebesøket i natt.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Bodø-russen har som målsetting å bli historiens snilleste russ. Det provoserer professor Allan Sande ved Universitetet i Nordland kraftig.

– Disse ungdommene har misforstått helt både intensjonen og meningen med russefeiringen. Vi trenger ungdom som utgjør en forskjell og utvikler samfunnet. Snille ungdommer stagnerer samfunnsutviklingen, tordnet han.

I natt fikk han svar på tiltale. «Bevæpnet» med flere sekker toalettpapir har russen gått til verks på eneboligen og hagen til mannen som fornærmet dem både på radio, TV og i lokalavisen.

– Min sjuårige sønn min ble litt redd da han fikk øye på alt papiret, men dette må man bare ta sporty, sier Sande, som er i ferd med å rive ned «dekorasjonen» når NRK kommer på besøk torsdag morgen.

Resirkulert papir

– De har lagt ved kort også. Og ei flaske vin. Det må være verdens snilleste russ som har vært på besøk, ja. Jeg ser det er resirkulert og miljøvennlig toalettpapir. Omtenksomt av dem, gliser han.

Se hvordan russen hevnet seg her:

Video Russen hevna seg på professor

Sande synes forsøket på å «utfordre det etablerte» er et skritt i riktig retning.

– En morsom spøk. Og symbolikken må være at jeg skal tørke meg bak, sier Sande.

En av knutereglene til årets Bodø-russ er å rydde opp etter fest, men russen sto ikke i kø foran huset til Allan Sande torsdag morgen.

– Kunne vært enda morsomme

– Dette er et bra forsøk på å unngå å bli snillest historien. Men det kunne vært enda mer morsomt, dersom russen hadde vært mer kreative, sier professoren, vel vitende om at det kan oppfattes som nok en invitt til en enda mer «grisete» spøk.

– Men jeg håper de føler seg ferdig nå, sier han.

Professor Allan Sande ved Universitetet i Nordland

...også busker og trær i hagen til professoren var dekorert av russen i natt.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Russepresident Martin Næss lover at Sande kan sove trygt, men ber professoren følge med.

– Allan Sande har klart å samle russen rundt en felles sak. Og han blir selv en del av det systemet han ber oss protestere mot, sier Næss som kan røpe at russen har ambisjoner om å være svært systemkritiske i årets russetog.

Reinspikka vås

Russen reagerte med sjokk og vantro da professoren tidligere denne uka gikk ut og kritiserte russen for å være for snille.

– Dette er reinspikka vås. At det skal være negativt å oppføre seg bra, ta ansvar og ikke plage andre, hadde jeg aldri trodd jeg skulle få høre, sa russepresident Martin Næss til NRK.no tidligere denne uka.

Han ramser gjerne opp lista over saker bodørussen har engasjert seg i.

Russehilsen til Allan Sande

Hilsenen levner ingen tvil om hvem som har vært på besøk i natt.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

– Vi har forsøkt å være synlig i mediebildet. Vi engasjerer oss i kreftsaken, har stått opp mot voldtekt og jobbet masse med å legge til rette for ei rolig russefeiring. Hvorfor er det galt?, spør Næss.

– Burde engasjere seg i Libya-krigen

Men det er ikke denne typen engasjement universitetsprofessoren etterlyser.

– Bodø er en forsvarsby, og folk herfra deltar i bombingen av Gaddafi-familien i Libya. Det er svært spesielt, men ingen bryr seg. Hvor er russen?, spør Sande.

Russepresidenten vet ikke om han skal le eller gråte over et slikt utsagn.

– Vi er unge, samfunnsengasjerte mennesker. Selvsagt er vi opptatt av det som skjer i Libya. Men jeg kan ikke se hva Libya har å gjøre i russefeiringen, sier Martin Næss.

Han ser ikke bort fra at Libya kan dukke opp på en av parolene i russetoget.

– Vi oppfordrer til å lage paroler som viser samfunnengasjement, sier han.

Video Russen er for snill

Sande synes russen burde sette seg ned å lese seg opp på historien bak den tradisjonsrike norske russefeiringen.

– Tradisjonen har sin opprinnelse helt tilbake til 1600-tallet. Ordet «russ» betyr oversatt til dagens meningssystem «vill». På midten av 1800-tallet utviklet studentene russefeiringen i forbindelse med examen artium, som var opptaksprøven til Universitetet i Oslo, sier han.

I 1905 deltok rundt 300 personer, og i år skal nærmere 40.000 ungdommer delta. Og selv om det har gått noen år siden 1905, er det fortsatt et overgangsrituale, mener han.

Allan Sande, professor ved Universitetet i Nordland

KRITISERER RUSSEN: Allan Sande, professor ved Universitetet i Nordland.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

– I alle slike ritualer er det lov for novisene å bryte samfunnets grunnleggende regler. I det norske samfunnet handler dette om protestantismen, rusmiddelbruk og politisk makt. Derfor gir russefeiring mest mening, virkning og opplevelse når russen tematiserer og bryter grensene for vårt voksne samfunns verdier. Russetida bør være en friplass for å ta opp politikk og maktforhold, mener Sande.

Han viser til demokratiprosessen i Midtøsten.

– I Tunisia og Egypt har elever og studenter, i stedet for å gå opp til examen artium, satt i gang revolusjon på Facebook og Twitter. Med demokratiske og ikkevoldelige demonstrasjoner har ungdom under utdanning fjernet militærregimerog innført representativt demokrati, sier Sande.