Hopp til innhold

Sporer opp kriminelle på Facebook

Facebook blir pensum for britiske etterforskere. De skal kurses i å finne kriminelle via sosiale medier.

Facebook

Politiet kurses i å finne kriminelle på Facebook.

Foto: SAEED KHAN / Afp

– Jeg synes prosjektet er interessant, men planlegger foreløpig ikke tilsvarende utdanning i Norge, sier forsker ved Politihøgskolen, Inger Marie Sunde.

Neste år begynner britene å kurse politi i etterforsking via sosiale medier. 3500 etterforskere skal blant annet lære mer om hvordan Twitter kan brukes til å spore opp folk, eller finne vitner på Facebook.

Er forpliktet

– Politiet er forpliktet til å ta i bruk alle lovlige metoder, sier pressesjef Vincent Burke ved National policing improvement agency. Det er de som har utviklet det nye utdanningstilbudet.

– Det er en måte å ruste opp politiet for fremtiden, sier Burke.

Norsk behov?

Inger Marie Sunde tror at norske politifolk kunne ha like stor nytte av en slik utdanning som britene. Flere politistasjoner i Norge har opprettet Facebook-profiler.

Odd Jørgensen ved Sandnes politistasjon er selv på Twitter. Han synes det er et nyttig verktøy å formidle korte beskjeder på. Han synes det britiske initiativet er fornuftig.

– Jeg vet at det kan ligge mye nyttig informasjon for politiet på Facebook, sier han.

Slår begge veier

Generalsekretær i Interpol Ronald Noble

Generalsekretær i Interpol Ronald Noble.

Foto: Anjum Naveed / AP

Det er ikke bare politiet som kan ha glede av Facebook, det kan også de kriminelle ha.

I september stjal noen Facebook-identiteten til Interpols sjef Ronald K. Noble. Id-tyveriet ble oppdaget av Interpols egen sikkerhetskontroll da to personer forsøkte å bruke Nobles identitet for kort tid siden.

– En av imitatorene brukte profilen til å forsøke å skaffe seg opplysninger om kriminelle på flukt .

Operasjonen ble gjennomført av etterforskere fra 29 land og var rettet mot kriminelle ettersøkt for drap, pedofile overgrep, narkotikasmugling og hvitvasking av penger. Aksjonen førte til arrestasjon av over 130 ettersøkte.

Nesten to tredeler av alle voksne brukere har vært offer for en eller annen form for kriminalitet på internett, ifølge en rapport fra sikkerhetsselskapet Norton, Norton Cybercrime Report 2011.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor