Hopp til innhold

- Hamsun på sitt verste

Brevene fra Knut Hamsun som har ligget i en forseglet pakke i 50 år bekrefter hans kjærlighet til den unge kvinnen Lulli Lous.

- Hamsun var en fryktelig mann, mener biograf Ingar Slettan Kolloen.

50 år gamle brev fra Hamsun åpnes

Kulturminister Anniken Huitfeldt, Lars Frode Larsen, redaktør for Hamsuns samlede verker og Ingar Sletten Kolloen, forfatter Hamsun - biograf under åpning av eske med gamle Hamsun-brev på Nasjonalbiblioteket.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Hamsunbrev

Skrevet «til en ung pike»

Foto: Berit Roald / Scanpix

Knut Hamsun

Knut Hamsun

Foto: SCANPIX
Hamsunbrev

Åpnes i 2010

Foto: Berit Roald / Scanpix
Knut Hamsun og Lulli Lous hadde et kort forhold på starten av 1890-årene før Hamsun forlot frøken Lous uten videre sentimentalitet. Hamsun traff Lullli Lous i Kristansund da han skrev boken «Mysterier».

Forseglet pakke

I 1960 ble en liten, forseglet pakke levert til biblioteket. Pakken inneholder brev fra Knut Hamsun, skrevet «til en ung pike». Giver var den kvinnen brevene var skrevet til, skriver Nasjonalbiblioteket på sine sider om Hamsun .

Pakken, som ble åpnet i dag inneholdt både bilder og brev, og viste blant annet at de to hadde kontakt etter bruddet. Dette til tross for at forfatteren forlot piken brått og - ifølge ham selv - for alltid.

I 50 år har pakken med Hamsun-brev ligget på Nasjonalbiblioteket. I dag ble den åpnet.

Ble herset med

Hamsunbiograf Ingar Sletten Kolloen mener det mest interessante som kommer frem i brevene er Lulli Lous kommentarer til hva som skjedde den gangen.

– Vi kjenner i grunnen Hamsuns forhold til henne. Det som er interessant er om hun kommenterer det. Både det som skjedde på begynnelsen av 1890-tallet, og hvordan Hamsun herset med henne i 1930-årene. Dette var jo Hamsun på sitt verste igjen, dessverre. Men, han skrev jo god litteratur, sier Kolloen.

Ville hevne seg?

Hamsun kontaktet sin advokat, Sigrid Stray i 1935. Han beskyldte Lous for å ha forfulgt ham i mange år, og mente at hun sto bak en brevforfølgelse av ham i 1897.

Advokat Sigrid Stray tok saken og kontaktet Lous for å finne ut av disse beskyldningene. I Strays bok «Min klient Knut Hamsun» skriver hun at hun fikk forståelsen av at Lous sitt forhold til Hamsun var hennes livs tragedie.

Lulli Lous ble ifølge boka veldig skuffet over henvendelsen fra Hamsuns advokat. Hvorfor Hamsun trodde at hun sto bak forfølgelsen vet man ikke.

– Kanskje hadde hun en grunn til å hevne seg? Hun ble virkelig dårlig behandlet, sier, Kolloen.

Et innblikk i Hamsuns kjærlighetsliv

Video nsps_upload_2010_1_4_14_21_52_2627.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Hamsun var en mann med stort talent for skuffelsen, sier Lars Frode Larsen.

Barnebarnet Leif Hamsun syntes åpningen av brevene var en fin begivenhet til å få et innblikk i Knut Hamsuns kjærlighetsliv. Allerede etter et lite gløtt på brevene fikk han et litt bedre inntrykk av forfatterens forhold til Lulli Lous.

– Det er jo spennende og interessant, for dette er jo private brev. Det lille jeg har sett så langt viser noe sympatiske sider. Det jeg har sett er både skånsomt, omtenksomt og følelsesladet av Hamsun, sier Knut Hamsuns barnebarn Leif Hamsun.

– Jeg er mest interessert i det personlige aspektet; hvor dypt stakk det og hva skjedde?, sier han.

Spesielt å åpne så gamle brev

Kulturminister Anniken Huitfeldt kjenner til Hamsuns kjærlighetshistorier og synes det var spennende å få vite litt mer om hva slags kjærlighetsliv han selv hadde.

– Det er jo spesielt å åpne så gamle og private brev, som har ligget på Nasjonalbiblioteket i årevis. Det er også spesielt at vi fant et telegram fra 1895. Forskerne trodde ikke det var kontakt mellom denne kvinnen og Hamsun etter at han flyttet fra Kristiansund.

Huitfeldt tror åpnigen av disse brevene kan bidra til å kaste lys over Hamsuns liv.

Flere brev fra Hamsun

Det er ikke første gangen ukjente Hamsun-brev kan bidra til å kaste nytt lys over Hamsun-forskningen. I juni kom man over de ukjente brevene fra Knut Hamsun til den danske forfatteren Hulda Lütken. I 2002 kjøpte Nasjonalbiblioteket en unik brev-, manuskript- og dokumentsamling etter Knut og Marie Hamsun.

I august var det 150 år siden Knut Hamsun ble født. Nasjonalbiblioteket markerte Hamsun-året med egne sider om Hamsun .

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor