Hopp til innhold

”Jakten på hukommelsen”

Årets første norske dokumentarfilm på kino er typisk norsk. Den er portrett av et liv på randen. Og en beretning om psyke på randen.

Øyvind Aamot (35) mistet alle hans minner som 27-åring

Øyvind Aamot (35) mistet hukommelsen som 27-åring.

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

stjerner

Variasjonene er små i norske dokumentarfilmer, mener Kulturnytts anmelder Einar Guldvog Staalesen.

Mistet hukommelsen

”Jakten på hukommelsen” er imidlertid noe annerledes. Historien er mindre privat. Den handler om et sykdomstilfelle som ikke er tragisk, men interessant.

Øyvind Aamot er en av 15 som har fått diagnosen "amnesia retrograd". Han mistet hukommelsen i et fjellområde et sted nordvest i Kina. Alt før i livet var glemt, men han hadde ferdigheter i behold, og språkkunnskap.

Kinesere som hjalp ham fikk formidlet at penger og pass er viktige papir. Så fant de telefonnumre i bagasjen hans. Filmen er en reise gjennom Aamots reise og underlige sykehistorie. Hvor, hva, hvordan, når, hvorfor……?

Priviligert

Han var en 27-årig hippitypete, saxofonspillende, sosialantropologistuderende backpacker med ekstremt langt blondt hår i rastafletter. Han ville langt ut for å trenge dypt inn i kulturer og folk.

Etter smellen viste han ikke forskjell på barn og voksne, bare at noen mennesker er store og andre små. Han kjente ingen venner. Ingen navn. Og nå i ettertid, noen år etter riktignok, sier han at han føler seg privilegert som har fått en så ekstremt sjelden opplevelse i livet.

Filmen sier oss at han er privilegert som har familie og venner og hjemland som klarer å snu en potensiell tragedie til en interessant opplevelse. Og så er han privilegert som var blant kinesere da det skjedde.

Ikke føleri

Øyvind Aamot hadde seilt sammen med sin venn Thomas Lien i et halvår da han gikk på land i Kina. Den samme Thomas Lien har nå laget filmen. Vi ser at relasjonene er nære, noen refleksjoner er litt innforståtte, men observasjonene er ikke nærsynte. Lien er stødig i både blikk og holdning. Her fortelles det historie, man driver ikke med føleri.

Bildene er så varierte og variable som veksling mellom fortid og nåtid og amatøropptak og proffilming, gjerne er. Den pålagte lyden er passe nøktern.

Konklusjon: Historien er interessant. Og filmen forteller den godt.

Les anmeldelsen fra P3 her: Jakten på hukommelsen (5)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.