Hopp til innhold

Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike (6)

Shia LaBeouf, Harrison Ford og Karen Allen i Indy 4.
Foto: Photo Credit: David James / David James

Jeg kjenner at jeg har savnet Indiana Jones, mer enn jeg trodde. Men jeg var redd for at ”Krystallhodeskallens rike” skulle bli en skuffende opplevelse, målt opp mot de tre klassikerne fra 1980-tallet.

Heldigvis kan jeg melde at mine bekymringer viste seg å være fullstendig grunnløse. Filmen overgår mine forventninger med god margin! Dette er klassisk Spielberg-underholdning, breddfull av action, humor og sjarm. Indy innfrir!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Jakter ny skatt

Året er 1957 og Indiana Jones (Harrison Ford) blir oppsøkt av den unge rebellen Mutt Williams (Shia LaBeouf). Han trenger hjelp til å finne mora og filleonkelen, som har forsvunnet i Sør-Amerika.

Filleonkelen, en gammel venn av Indy, letet etter en krystallhodeskalle og en sagnomsust by av gull. Dermed er jakten på en ny skatt i gang, men slemme kommunister er etter dem, ledet av Irina Spalko (Cate Blanchett).

Indy i atomalderen

Det tok bare tre minutter av filmen før jeg forsto at alt stemte. Den rette følelsen satt umiddelbart, og den første halvtimen er helt fantastisk, med kanskje noen av de beste øyeblikkene i hele Indy-sagaen!

Den har et herlig driv, med den gode gamle stemninga, selv om tidskoloritten er en annen. Indy i atomalderen er litt av et syn! Spielberg & Co viser at de fremdeles er i stand til å lage glitrende eventyr av høyeste kvalitet.

Nostalgisk sus

Fotograf Janusz Kaminski har filmet fargerike tablåer med nostalgisk sus. John Williams har komponert flott og feiende eventyrmusikk basert på kjente temaer. Michael Kahn har klippet filmen og skapt en flott rytme i fortellingen.

Midtveis halter den riktignok litt. Tempoet faller, og dialogen driver ikke historien fremover godt nok. Men dette vedvarer heldigvis ikke lenge nok til å ødelegge. Og finalen er en oppvisning i hvordan man skal lage et skikkelig filmeventyr!

Perfekt Harrison Ford

Noen tenkte kanskje at 65-åringen Harrison Ford er for gammel til å spille Indiana Jones? Glem det! Han takler rollen perfekt, og har dessuten fått Shia LaBeouf å bryne seg på.

LaBeouf er en flott match for Ford og de utgjør et tospann med et stort potensiale. Indiana Jones er den erfarne veteranen, Mutt den utålmodige jyplingen. Ellers er det gøy å se Cate Blanchett som sjef for kommunistskurkene, og filmen har også noen andre hyggelige overraskelser på lur.

Uslåelig sjarme

”Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike” er bare nødt til å bli en supersuksess. Filmen er ufattelig god når den er god, og det er den nesten hele veien. Det er rett og slett et fryktelig hyggelig gjensyn med en gammel helt.

Filmhelter kommer og går, men Indy har en uslåelig sjarme som de andre ikke har. Det signaliseres utilslørt at det finnes muligheter for flere eventyr.

Kjære Steven Spielberg og George Lucas, begynn i morgen!

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters