Hopp til innhold

Advarer mot å ufarliggjøre Quisling

- Forrige gang jeg var her ved graven til Vidkun Quisling løfta vi høyrearmen og sa Sieg heil, og så sang vi nasjonalsangen, sier Lars Storrøsæther til Detektor. I dag advarer han mot å ufarliggjøre Quisling.

Vidkun Quisling

- Nazistene ser på Quisling som sin store helt. Han gjorde det rette. Han var en mann med et godt hjerte, tenker de. Noe av det bekrefter også utstillingen, sier mannen som en gang var Vigrid-leder Tore Tvedts høyre arm i Telemark.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Flere saker fra Detektor

To dager før 17. mai åpnet den kontroversielle utstillingen om Vidkun Quislings liv ved Telemark Museum i Skien. En av de klareste kritikerne av utstillingen var lederen for SOS-rasisme i Telemark.

Et høydepunkt for nazister

Han heter Lars Storrøsæther, og var for inntil halvannet år siden medlem av Vigrid og en selverklært nazist. Han kan fortelle at det å besøke graven til Quisling var en gang et høydepunkt for ham og hans gamle venner.

Quisling ligger begravd ved Gjerpen kirkegård bare et par kilometer fra Telemark museum der utstillingen om hans liv vises. Utstillingen er den første i Norge som tar mål av å vise hele historien til Quisling fra vuggen til graven.

- Quisling er helten

Men Storrøsæther er redd for at det sterke personfokuset i utstillingen vil gi nazistene vann på mølla.

- Nazistene ser på Quisling som sin store helt. Han gjorde det rette. Han var en mann med et godt hjerte, tenker de. Noe av det bekrefter også utstillingen, sier mannen som en gang var Vigrid-leder Tore Tvedts høyre arm i Telemark. 

 

 

Vidkun Quisling hilser norske soldater i tysk tjeneste under krigen.

Vidkun Quisling hilser norske soldater i tysk tjeneste under krigen.

Foto: SCANPIX

- Flere nazimiljøer planlegger å legge møter i Skien til sommeren. Med nazister gående rundt kan uskyldig ungdom fort bli påvirket av deres propaganda, sier Storrøsæther.

- Tror ikke Quisling ville likt utstillingen

I Detektor viser prosjektleder for utstillingen, Hilde Fiskum, Storrøsæther rundt på utstillingen. Og når Storrøsæther er kritisk til at man viser den rollen Quisling spilte i hjelpearbeidet i Russland sammen med Nansen, spør hun om han mener de skal drive historieforfalskning.

Men Hilde Fiskum innrømmer at utstillingen bygger på forsvarstalen til Vidkun Quisling fra 1945, før han ble dømt til døden.

- Det har vi gjort fordi vi ønsker å gi et så korrekt bilde av Quisling som mulig, men jeg tror ikke at Quisling ville ha likt denne utstillingen, sier Fiskum.

Nølende applaus

Den samme talen ble på åpningen av utstillingen framført av skuespiller Jan Ø Wiig.

Og da Wiig i rollen som Quisling var ferdig med å tale, gikk det flere lange sekunder før folk begynte å klappe. Den nølende applausen skyldtes kanskje at publikum var usikre på om de klappet for skuespillerens innlevelsesrik opptreden eller for selve forsvarstalen til landsforræderen.

- Overfladisk behandling av jødene

Kun få dager etter at utstillingen var åpnet har det kommet sterke reaksjoner fra det jødiske miljøet i Oslo. Daglig leder ved Jødisk Museum skriver i et åpent brev til Telemark Museum at deportasjon av de norske jødene er overfladisk fremstilt i Quisling-utstillingen. Hun påpeker at flere av de jødiske navnene er skrevet feil. Levin mener at den grusomme forbrytelsen som Quisling og hans allierte begikk mot de norske jødene har fått liten plass ved utstillingen.

Også direktøren ved Holocaustsenteret Odd-Bjørn Fure er kritisk til deler av utstillingen. Selv om han mener at utstillingen absolutt er berettiget savner han en mer problematisering av Quisling som en politisk leder.

- Han var en elendig politiker og ledet en marginal sekt, sier Fure.

- Utstillingen må utvikles bedre

Han ville ha sett at utstillingen tok mer tak i spørsmål som hvorfor NS kunne kuppe makten i et land som var gjennomsyret av demokratiske tradisjoner.

- Jeg savner en mer problematiserende tilnærming der ungdom kunne lære mer om den tiden Quisling levde i, sier Fure som ikke ville ha vist Quislingutstillingen på Holocaustsenteret slik den er i dag.

- Utstillingen er en god start, men må nok utvikles og bedres før den kan vises hos oss, sier Fure.

 

Hør Detektor på NRK P2

Fredag kl. 9.03

Lørdag kl 16:03

 

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.