Hopp til innhold

Slår alarm om nakenbilder og mobbing på Snapchat

Mobbing, sexting og nakenbilder blant barn og unge. Den sosiale bildedelingstjenesten Snapchat skaper bekymring hos rektorer, forskere og netteksperter.

Snapchat

Snapchat har hatt en voldsom vekst, og er nå den raskeste bildetjenesten på mobil. Facebook skal ha prøvd å kjøpe opp tjenesten, men fikk nei hos eierne av Snapchat.

Foto: Flickr/mushman1970 / Creative Commons lisens

Snapchat er verdens raskest voksende bildetjeneste på mobil, og hver dag blir det sendt 50 millioner snapchatbilder mellom folks mobiltelefoner.

Ifølge Forbes er ungdom i alderen 13–24 år den største brukergruppen hos Snapchat.

Bildene
man sender til kontakter på Snapchat blir borte etter maks ti sekunder. I motsetning til andre sosiale medier, som Facebook og Instagram (som er eid av Facebook), forsvinner bildet etter at brukeren har mottatt det.

Selvdestruksjonsfunksjonen gjør at terskelen for å dele grove bilder blir lavere, og det har også gjort sexting til et populært fenomen, altså at man sender bilder, tekst eller video med seksuelt innhold.

Sender sexy bilder

På Giske ungdomsskole i Sandnes er elevene godt kjent med bildedelingstjenesten. Det er heller ikke noe nytt for dem at den populære appen blir brukt til å sende lettkledde bilder eller nakenbilder.

– Jeg har fått bilder av jenter som står i undertøyet, forteller en 14-årig elev til NRK. Han vil ikke la seg intervjue under fullt navn.

En annen ungdomsskoleelev forteller om tilsvarende erfaringer. Heller ikke han vil ha navnet sitt på trykk.

– Jeg har faktisk fått tilsendt sexy bilder fra jenter på Snapchat, forteller 15-åringen.

Sender de bilder som de ikke ville sendt hvis bildet ble tatt vare på?

– Ja, det tror jeg. Det er derfor de bare lar bildet vare i ett eller to sekunder.

Uro og mobbing

Rektoren ved Giske ungdomsskole er ikke begeistret for den hurtigvoksende tjenesten.

– Jeg er ikke fan av Snapchat. Det er unødvendig og det skaper en del uro for oss. sier Trond Hoel, rektor ved skolen.

Rektoren forteller at de har fått tilbakemeldinger fra elever som føler seg mobbet på Snapchat, men det er vanskelig å dokumentere påstandene ettersom bildene slettes etter få sekunder.

– Det blir tatt bilder, de forsvinner etter tre til ti sekunder. Vi må – og vil – bevise hva som er blitt gjort, og det hender vi står bom fast fordi vi ikke har noe å vise til, sier rektoren.

Har du opplevd mobbing eller trakassering på Snapchat? Ta kontakt med NRKs journalist.

Mindre risikofylt

Arne Olav Nygard er forsker ved Universitetet i Stavanger og skriver doktorgrad om sosiale medier. Han er ikke overrasket over at Snapchat brukes til å sende nakenbilder.

– Det ansporer til en annen type bruk, og det tror jeg er grunnen til vi ser at mange publiserer nakenbilder av seg selv. Det blir oppfattet som litt mindre risikofylt, for det er i utgangspunktet ingen som skal kunne ta vare på bildene.

Tror du at bildene virkelig forsvinner etter at de er blitt vist?

– Noen av dem gjør det. Jeg tror nok de fleste gjør det, vil jeg anta. Men det er bare en liten tastatursnarvei så har man lagret bildet gjennom en skjermdump og da kan bildet være på avveie.

Selv om bildet selvdestrueres etter et par sekunder er det ikke vanskelig å ta skjermdump av bildet, og man kan lett ta bilde mobiltelefonen med et annet apparat – en mobil, PC eller et kamera.

Snapchat møter Poke

Snapchat tar ikke vare på bildene som blir sendt, men viser dem kun i et kort tidsrom etter at beskjeden er åpnet. Facebook har laget en kopi av tjenesten, kalt «Poke».

Foto: Facebook/Snapchat

Kan lett lastes opp til eksterne nettsider

Det er ingenting som forsvinner, heller ikke bildene på Snapchat, selv om bildene ikke er synlig i mer enn ti sekunder, forteller Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

– Bilder som tas med en mobiltelefon, blir jo tatt. Snapchat er bare en ny måte å dele informasjon på. Det kommer ut, det er lett å ta kopi, og det er enkelt å laste dem opp andre steder. Det finnes ingen angrefrist på internett. Ting som er sendt i fortrolighet kan lett havne oss noen andre, og de kan enkelt lastes opp på en annen nettside, sier Meyer.

Intensivert jakt på amatørnakenbilder

NorSIS har ansvaret for Slettmeg.no, en nettside som bistår dem som er krenket på nett. Slettmeg.no får rundt 500–600 henvendelser i måneden, en overvekt av hendelsene kommer unge jenter mellom 15 og 25 år.

Christian Meyer hadde prosjektledelsen for nettsiden i 2012. Han mener det er en større jakt på nakenbilder av «vanlige jenter» nå enn tidligere.

– Vi får mange henvendelser fra fortvilte brukere som finner bilder av seg selv på pornosider. Jakten på amatørbilder har intensivert seg. Før var det vanligere å se på glamourmodeller, nå er det morsommere med et halvnakent bilde av jenta i nabohuset. Fordi du vet hvem det er.

faksimile fra snapchatbrukere som sender nakenbilder

Snapchat har ført med seg begrepet «snapchat sluts», brukt om jenter som sender nakenbilder av seg selv. Mottageren av bildet tar vare på bildet, gjerne ved hjelp av en skjermdump eller et fotografi, og legger det ut på nettet.

Foto: faksimile/gawker.com

Inn som pensum i 2. klasse

Snapchat er populær blant den såkalte tween-generasjonen, altså barn i alderen 9 – 14. Aldersgruppen er mindre moden enn tenåringene, og mindre bevisst på digitale holdninger, mener Meyer.

–Det er typisk at en 11-åring ikke ser rekkevidden av sine egne handlinger, mens en 16-åring er mer restriktiv. Det er en utfordring å vite hvordan man skal få ti – tolvåringer til å forstå konsekvenser av selvdestruerende bilder som de sender til og fra venner, sier Meyer som selv har to døtre, en på 11 og en på 16 år.

Han tror skoleverket må engasjere seg i å få barn til å forstå grensesetting på sosiale medier som Snapchat.

– Informasjonssikkerhet burde bli en del av IKT-faget. Vi bruker IT-verktøy overalt. Å forstå riktig og gal bruk av nettet, er noe man kan lære allerede i andre klasse.

Snapchat allerede gammelt nytt

Rådet hans til foreldre er å vise interesse for hva barna driver med på maskiner og mobiler.

– Å prate om livet på sosiale medier er en del av foreldrerollen i 2013. Mine barn får ikke lov til å være på sosiale medier hvis ikke jeg kan være venn med dem. Det betyr ikke at jeg kommenterer bildene og statusene deres, men at jeg har en viss oversikt.

De nye mobilappene kommer raskt og noen av dem forsvinner også fort. Det gjør det vanskeligere for foreldre å følge med på barnas nett- og mobilvaner.

– Jeg tror så godt som ingen foreldre følger godt nok med, fordi det hele tiden kommer nye tjenester på mobilen. Snapchat begynner allerede å bli gammelt, men det er sikkert mange som ennå ikke har hørt om det, sier Meyer.

Kulturstrøm

 • Vil styrke kunstnernes økonomi

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

  – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

  Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.

 • Rapperen Vågard Unstad er død

  Bergensrapperen Vågard Unstad er død, skriver Bergens Tidende. Han ble 36 år gammel. Unstad regnes som en pioner i det bergenske hiphop-miljøet, som han var en del av siden tenårene, skriver avisen.

  I 2006 startet han A-laget sammen med Girson Dias og Petter Sundby, bedre kjent som Store P. Gruppa har gitt ut to albumer og en rekke singler og fikk et nasjonalt gjennombrudd rundt 2010.

  Rapper Vågard Unstad
  Foto: Kim Erlandsen
 • Peter Herresthal legger fiolinen på hylla

  Fiolinist Peter Herresthal har i løpet av 30 år urframført en rekke fiolinkonserter av norske og internasjonale komponister, og har høstet stor anerkjennelse over hele verden. Norges musikkhøgskole melder at han nå gir seg som utøvende fiolinist og vil vie seg til undervisning fra 2023 - som professor ved Norges musikkhøgskole og Det kongelige danske musikkonservatorium, samt ved Royal College of Music og New York University. Peter Herresthal avslutter solistkarrieren med Eivind Buenes fiolinkonsert som framføres sammen med Musikkhøgskolens symfoniorkester fredag 9. og lørdag 10. desember.