Hopp til innhold

Vil klarlegge statusen for Østsamisk musuem

– Jeg vil ikke kalle det for et krisemøte akkurat. Men nå må vi en gang for alle i fellesskap klarlegge statusen for Østsamisk museum.

Østsamisk museum

Den offisielle åpningen av Østsamisk museum skulle etter den opprinnelige planen skje høsten 2008. Men åpningsdatoen er fortsatt uklart.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Det sier sametingsråd Vibeke Larsen.

Alle parter som på en eller annen måte har befatning med byggeprosjektet, er innkalt til et fellesmøte i Neiden den 6. november. Det gjelder Kulturdepartementet, Sametinget, Statsbygget, Østsamisk museum og Tana og Varanger museumssiida.

Vibeke Larsen

Sametingsråd Vibeke Larsen håper å oppnå en fellesforståelse for som gjenstår for å kunne foreta en offisiell åpning av Østsamisk museum.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Møtet er nødvendig for å få en fellesforståelse for den videre fremdriften for byggeprosjektet.

Grunnsteinen for byggeprosjektet ble lagt allerede i 2007, og etter planen skulle bygget stå ferdig høsten 2008. Men fortsatt er det uvisst når den offisielle åpningen kan skje.

– Jeg vil ikke si at det er mer skandale enn det som allerede har vært de tre siste årene. Men det er klart at dette er et møte for å følge opp prosjektet. Vi kan ikke la Østsamisk museum bare skure og gå, svarer Vibeke Larsen.

Hun vil ha en oversikt over de bygningsmessige utfordringene som gjenstår.

– Men vi må også få en klarhet i hva som må til får å få utstillingen ferdig.

Har måttet tåle mye kjeft

Byggeprosjektet er gjennomført av Statsbygg på oppdrag fra Kulturdepartementet. Underveis har Statsbygg måttet tåle mye kjeft på grunn av sendrektighet.

Sist i rekken av kritikerne, er Norges Museumsforbund.

– Jeg liker ikke å bruke ordet skandale i øst og vest. Men dette er vel noe som begynner å ligne svært på en skandale, uttalte leder for Norges Museumsforbund Trond Wigeland Nilsen til NRK Sápmi i midten av september.

– Også jeg misliker situasjonen meget sterkt, svarer Vibeke Larsen.

– Vi er nødt for å følge opp og finne ut hva vi kan gjøre i felleskap for å få åpnet museet.

– Kan man si noe om på forhånd hva som gjenstår?

– Hittil har vi sagt masse ting i løpet av de siste tre årene, uten noen særlige resultater. Foreløpig tør jeg ikke si noe mer før vi har gjort opp statusen for byggeprosjektet.

Saka fortsetter under bildet:

Honna Havas

– Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår før utstillingslokalet er ferdig, forteller daglig leder Honna Havas.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Hun ønsker heller ikke å gi noe kategorisk svar på om når den offisielle åpningen kan skje.

– Men det politiske ønsket er i løpet av første halvdel av neste år, eller ut på høstparten.

Daglig leder i Honna Havas er fornøyd med at det nå holdes et fellesmøte for å få avklart situasjonen for Østsamisk museum.

Korte nyheter

  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö i Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder aboriginspråket Yankunytjatjara.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på aboriginspråkene Pitjantjatjara og Yankunytjara, og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

    Australia. Eurovision Song Contest.
    Foto: AFP