– Kan ikke åpne østsamisk museum

Østsamisk museum i Neiden er nok ikke helt ferdig, forteller museumsleder Honna Havas.

Østsamisk museum i Neiden

Museumslederen mener at det fortsatt er mange tekniske mangler på bygget.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

For to uker siden kom det beskjed fra Statsbygg om at alt nå var i orden, og at bygget kunne tas i bruk. Dette bekreftet også sametingsråd Vibeke Larsen. Hun sa at Statsbygg hadde fått bygget godkjent.

Honna Havas

Honna Havas må vente enda en stund før Østsamisk museum kan åpnes.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Museumsleder Honna Havas fikk beskjed om at utstillinger nå kunne planlegges, men det var ikke sånn likevel. Havas er både bekymret og skuffet.

– Jeg er bekymret fordi det fortsatt er veldig mange tekniske mangler og feil på museumsbygget, det er ustabilitet i forhold til fuktighet og ventilasjon, og vi kan ikke utsette gjenstander for slike forhold, sier Havas.

– Det er utstedt ferdigattest

Sameminister Rigmor Aasrud kjenner ikke til Havas sine påstander, hun kjenner heller ikke til detaljene i saken, men forholder seg til ferdigattesten fra Sør-Varanger kommune.

– Jeg har fått opplyst at kommunen har utstedt ferdigattest på bygget, og når kommunen har gjort det, så skal bygget kunne tas i bruk, sier Aasrud.

Hør saken her:

Kommunen ferdig med sitt

Håvard Lund i Sør-Varanger kommune sier at bygget er godkjent, og at eierne nå må tilpasse bygget slik at det kan settes opp utstillinger. Kommunen er ferdig med det de har ansvar for.

– Utfra vårt ståsted så kan man ha utstillinger, og man kan ha folk inne i bygget, det er jo et spørsmål om hvorvidt bygningseier har fått innstallert det utstyret som kreves utover det myndighetene forlanger, men det tar ikke vi stilling til, sier Lund.