– Begynner å ligne på en skandale

– Det er kulturdepartementet som nå må sørge for å ferdigstille det, slik at det er faglig forsvarlige driftsforhold ved museet.

Østasamisk museum i Neiden

Østsamisk museum i Neiden står fortsatt tomt.

Foto: Nils H Måsø / NRK

Både Samisk Museumsforening og Norges Museumsforening reagerer kraftig på at Østsamisk museum ansees som ferdigstilt, selv om ikke alt er på plass for å kunne sette opp en utstilling.

– Jeg liker jo ikke egentlig å bruke ordet skandale i øst og vest, men dette er vel noe som begynner å ligne svært på en skandale, sier leder for Norges Museumsforbund Trond Wigeland Nilsen til NRK Sápmi.

Hør trond Wigeland Nilsen her:

Nilsen legger til at leder i Østsamisk museum Honna Havas må være norges mest tålmodige museumsleder. Han er klar på at rett adresse for skandalen er kulturdepartementet, som må ta saken alvorlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Honna Havas

Honna Havas kan ikke åpne dørene for publikum, selv om bygget har fått utstedt ferdigattest.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Uholdbart at det tar så lang tid

Sør-Varanger kommune har godkjent bygget. Det bekrefter både statsråd Rigmor Aasrud og sametingsråd Vibeke Larsen, mens museumsleder Honna Havas sier at bygget fortsatt har flere tekniske mangler.

Styreleder i Samisk Museumsforening Lars Magne Andreassen synes det er gledelig at det begynner å nærme seg en løsning, men alt er visst ikke klart ennå.

– Det er uholdbart at det skal ta så mange år å ferdigstille et museum, sier Andreassen.

Det er kulturdepartementet som nå må sørge for å ferdigstille det, slik at det er faglig forsvarlige driftsforhold ved museet.

Hør Lars Magne Andreassen her:

Ingen samiske museer holder mål

Andreassen er også opptatt av den store samiske kulturarven på 2000 gjendstander, som skal tilbakeføres fra Norsk Folkemuseum til tre samiske museer rundt omkring i landet.

Problemet er at ingen av disse museene er i en slik forfatning at de kan oppbevare kunsten på en sikker og forsvarlig måte. Det finnes rett og slett ikke gode nok magasiner, sier Andreassen.

Det er beklagelig at man ikke kan tilbakeføre disse kulturskattene bare fordi man ikke har gode nok lokaler å plseere dem.