Hopp til innhold

Fra Chile til Sápmi for å lære

Chilenske påtalemyndigheter besøker sametingene i Norge og Finland for å lære å forebygge konflikter mellom staten og landets urfolk.

Santiago, Chile

Santiago i Chile.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Studiereisen til chilenske påtalemyndigheter er et direkte resultat av et FN prosjekt for å forebygge såkalte interkulturelle konflikter i Chile, forteller kaisa Miettinen i Helsinki.

På vegne av finske og norske myndigheter koordinerer hun chilenernes studiereise i Norden, som begynner 24 september og varer et par dager.

LES OGSÅ: – Få slutt på overgrepene!

LES OGSÅ: Ønsker samiske observatører

LES OGSÅ: – Ser på oss som terrorister

Kritisert for overgrep

Både FN, EU ,enkelt nasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner, som Amnesty International, har kritisert Chile for den behandlingen som landets urfolk, mapuchene utsettes for.

Selv om det er noe over 20 år siden diktator Augusto Pinochet mistet makten i Chile, bruker dagens myndigheter fortsatt gamle antiterrorlover fra Pinochet sin tid.

Lovene brukes for å straffe mapucheledere som kjemper for sine landrettigheter med fredelige midler som demonstrasjoner og jordokkupasjoner. Enkelte mapuche representanter har risikert opp til 100 års fengsel for sitt politiske engasjement.

Chilenske politimyndigheter og militæret har gått til dels hardhendt til verks for å stanse demonstrasjonene. Hele mapuchefamilier, inkludert barn og unge, har blitt fengslet og mange demonstranter er blitt hardt skadet i forbindelse med arrestasjonene.

I rapport fra Amnesty International , datert 30 juli 2012 ber organisasjonen chilenske myndigheter om å etterforske politiets overgrep mot mapuchene.

I forbindelse med denne konflikten har Chiles ambassade i Oslo uttalt overfor NRK Sápmi at Chile er et demokratisk land, og at rettssakene er i tråd med gjeldende lover i Chile.

Mapuche protest

Mapuche-protest i Chile.

Foto: CLAUDIO SANTANA / Afp

– Et godt tegn

Selv om det nærmer seg besøket for delegasjonen med representanter fra påtalemyndighetene i Chile, så er det fortsatt en del detaljer ved besøket som ikker er avklart, får NRK Sápmi opplyst fra Sametinget i Karasjok.

Egil Olli

Egil Olli.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det er heller ikke avtalt formelle møter med sametingets politikere og gjestene fra Chile i forbindelse med besøket, som finner sted under sametingets plenumsmøte.

Sametingspresident Egil Olli, som selv har vært to ganger i Chile, tror besøket er et steg i riktig retning.

– Jeg vet ikke så mye om dette besøket, men det høres ut som et godt initiativ for å gi chilenske påtalemyndigheter kunnskaper om hvilket samarbeide de nordiske landene har med sitt urfolk, samene, sier Olli.

LES OGSÅ: Sametingspresidenten til Chile

Sametinget har uttrykt sin bekymring overfor norske utenriksmyndigheter om situasjonen i Chile. Olli håper at besøket fra chile kan være begynnelsen på en bedre dialog mellom mapuchefolket og chilenske myndigheter

– Kankskje det har nådd fram til ansvarlig myndigheter at samer og andre er bekymret over de overgrepene som mapuchene blir utsatt for i Chile, sier Olli.

Demonstrasjon utenfor den chilenske ambassade i Oslo.

Demonstrasjon utenfor den chilenske ambassade i Oslo

Foto: Mette Ballovara / NRK

Forsiktig optimisme

Komiteen for mapuchenes rettigheter i Oslo er også glad for å høre at chilenske myndigheter vil lytte til råd fra demokratiske land som Norge og Finland. I flere år har de nå arrangert demonstrasjoner utenfor Chiles ambassade og utenfor Stortinget i Oslo, i håp om å bidra til en mer rettferdig behandling av chiles urfolk.

Maria Esperidion.

Maria Esperidion.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Det virker som internasjonalt press har gjort at chilenske myndigheter må reagere og gjøre noe med de rettssakene som mapuchefolket blir utsatt for, der de fortsatt bruker antiterrorlovene mot mapuchene, sier Maria Esperidion, som er en av lederne i Komiteen for mapuchenes rettigheter i Oslo.

LES OGSÅ: På barrikadene for mapuchene

Hun er ganske sikker på at press fra Sametinget og regjeringene i Norden har bidratt til at chilenske påtalemyndigheter nå er på studietur for å lære om rettssystemene og myndighetenes forhold til samene.

– Det hjelper veldig mye med uttalelser både fra Sametinget og norske myndigheter i denne saken, sier Esperidion.

Selv om hun håper at besøket fra chile vil resultere i mer rettferdig behandling av mapuchene som kjemper for sine rettigheter, så vil hun først avvente resultatet av besøket, før hun fullt ut kan stole på at dette betyr vilje til forbedring fra chilenske myndigheters side.

– Ikke glem oss!

Mapuche ledere Rafael Pichun og Jose Llanquileo.

Mapuche ledere Rafael Pichun og Jose Llanquileo.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Esperidion får jevnlig besøk av mapucherepresentanter som er på reise i Europa for å synliggjøre overgrepene i Chile. To mapucheledere som selv har vært fengslet på grunn av deres politiske engasjement, Rafael Pichun og Jose Llanquileo var nylig i Oslo.

De ber samer og andre i Norden instendig om fortsatt å gjøre hva de kan for å få slutt på overgrepene i Chile.

– Situasjonen blir bare verre og verre og stadig flere mapucher fengsles uten rettferdig rettergang, sier Jose Llanquileo.

LES OGSÅ: Urfolksleder fengslet etter norgesbesøk

Flere titalls mapucher har fått lange fengselstraffer for sin motstand mot utbygginger på sine tradisjonelle landområder, og bevisene fra myndighetene på påståtte lovbrudd er svært mangelfulle, påpeker de.

Fem fengslede mapucheledere har også begynt med en sultestreik i protest mot dommene de har fått.

Korte nyheter

  • Edtjieh fylhkengeajnoe govhte tæjmoeh steegkedh

    Statens veiveisen bieljele edtjieh fylhkengeajnoe 888 gaskesne Beahkkirvuotna jïh Nuorri Davvesiida tjïeltesne gohvte tæjmoeh steegkedh mænngan tsåahka 16:00 daenbiejjien, gïjrejuhtemen gaavhtan.

    Reinflytting
    Foto: Edmund J Grønmo
  • Tjïelteåejvie edtja saemien gåetie goevlelidh

    Jirreden tjïelteåejvie Oslovisnie, Anne Lindboe edtja saemien gåetesne mïnnedh. Edtja vuejnedh guktie vååjnoe, jïh ïedtje åtnah govledh guktie Oslove tjïelte maahta barkoem evtiedidh, saemien gïelem jïh kultuvrem åejviestaaresne sjïehteladtedh.

    Oslo måling skole
    Foto: Tom Balgaard/NRK
  • Ordfører besøker Samisk hus

    I morgen besøker ordfører i Oslo, Anne Lindboe Samisk hus for første gang. Hun skal få en omvisning, og er særlig interessert i å høre om hvordan Oslo kommune kan utvikle arbeidet med å ivareta og legge til rette for samisk språk og kultur i hovedstaden.

    Anne Lindboe, ordfører i Oslo (H), smiler og ser inn i kameraet. Hun har skulderlangt blondt hår, og har på seg en mørk rød bluse.
    Foto: Sturlason / Oslo kommune