Hopp til innhold

– Ser på oss som terrorister

– Myndighetene i Chile ser på Mapuche-folkets ledere som terrorister. Det kom fram da to unge Mapucher fortalte om situasjonen til Mapuche-folket på et møte i Samisk Hus i Oslo nylig.

Machi Tranamil
Foto: Johs. Kalvemo / NRK

Machi Tranamil var bare 14 år gammel da politiet angrep han og skøt etter han. Nå er han 16 år og fortalte historien sin til de frammøtte på Samisk Hus i Oslo nylig.

– Politiet kom hjem til oss og pågrep meg. De la meg ned i bakken og tråkket på meg, og tok meg med seg. Jeg vil si at de kidnappet meg, sier Machi Tranamil.

Fryktet for livet

Han fryktet for livet da politiet skøt han i ryggen og truet med å kaste han ut av helikopteret.

– Politiet prøvde å tvinge meg til å navngi de folkene som jobber for Mapuchenes rettigheter i Chile, men jeg ga ingen navn, fordi jeg visste rett og slett ikke hvem de var ute etter, sier Tranamil.

– Siden både politiet og militæret forfølger lederne for Mapuchene i Chile fører det til større mistro til myndighetene, sier Tranamil.

Forfulgt

Fransisco Painevilo

Fransisco Painevilo kaller forfølgelsen av Mapuchen for et folkemord.

Foto: Johs. Kalvemo / NRK

– Vi håper den forferdelige politikken som undertrykker Mapuchene tar slutt, sier leder for Mapuche ungdommene, Fransisco Painevilo.

Han forventer at slike gjerninger nå blir fordømt internasjonalt slik at folket deres ikke blir helt ødelagt.

– Jeg forventer at det blir slutt på den militære forfølgelsen av Mapuchene i Chile. Det er rett og slett tortur, sier Painevilo.

Mapuchene i Chile trenger også en bedre beskyttelse i loven, derfor må lovene i Chile endres, mener Painevilo.

– Nødvendig med sultestreik

Mapuchen har gjennomført en rekke sultestreiker for å få oppmerksomhet rundt saken, og Painevilo mener at disse aksjonene har vært både nødvendige og viktige.

– Disse aksjonene har vært helt legitime aksjoner, man sulterstreiker fordi man er desperat og ikke har flere kommunikasjonskanaler. Når man ikke har media meg seg og heller ikke har internasjonal oppmerksomhet så har disse midlene vi har brukt vært nyttige og veldig gode for å gjøre verden oppmerksom på at det finnes en alvorlig situajson i Chile som får altfor lite oppmerskomhet, sier Painevilo.

– Folkemord

Han kaller forfølgelsen av Mapuche-folket for et systematisk organisert folkemord.

– Alt er tatt vekk fra Mapuchene, vi forsvinner som folk, dermed er jeg ikke redd for å bruke det begrepet fordi det er jo det det er. Folkemordet skjer ikke med en bombe som dreper tusen mennesker, men systematisk kan man drepe like mange eller flere, sier Painevilo.

NRK Sápmi har forsøkt å komme i kontakt med chilenske myndigheter i denne saken, men har så langt ikke lyktes.

Korte nyheter

 • Næringsministeren om reinkjøtt-eksport: – Fantastisk spennende

  Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier planene om eksport av reinkjøtt til Japan er god idé.

  – Det er fantastisk spennende. Jeg er sikker på at det er et stort antall folk i verden som er villig til å betale for høykvalitetsprodukter også herfra, sier han til NRK.

  Tirsdag fortalte Are Figved som er daglig leder i Europas største produsent av reinkjøtt, at Finnmark Rein AS ser for seg eksport til Japan allerede i 2025.

  Onsdag deltar næringsministeren på konferansen Sápmi Business Conference i Kautokeino.

  Vestre mener det både bør være mulig med å forsyne det norske markedet med reinkjøtt og samtidig eksportere.

  – Vil det være nok reinkjøtt til både det norske markedet og eksport?

  – Det er jo litt avhengig av etterspørselen framover, og avhengig av hvor mye vi klarer å produsere på en bærekraftig forvaltning. Men jeg er helt sikker på at hvis man ønsker å få til dette, så er det fullt mulig å finne løsninger som både kombinerer innenlands forbruk og også eksport av enkelte type produkter til land og deler av verden som er villig til å betale for det.

  – Og hvis vi kan bidra til økt verdiskapning og lønnsomhet i reindriftsnæringen i Norge, så er det bra for det samiske næringslivet og for verdiskapningen i Norge. Her må vi se på mulighetene, og ikke på begrensningene, svarer næringsministeren.

  Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) lanserte Noregs første vegkart for reiselivsnæringa.
  Foto: Sissel Rikheim / NRK
 • Holmberg nammaduvvon dáidaga gudnedoaktárin

  Ohcejohkalaš dáiddár Niillas Holmberg (33) lea nammaduvvon Lappi universitehta dáidaga gudnedoaktárin, čállá Yle Sápmi.

  Gudnedoaktárin viháheapmi lea alimus fuomášupmi, maid universitehta sáhttá olbmui addit.

  Lappi universitehta háliida dainna čalmmustahttit olbmuid, geat leat leamaš mielde ovddideamen universitehta dutkan- ja oahpahusdoaimma, bargguineaset ovddidan riikkaidgaskasaš ovttasbarggu dahje dahkan dovddusin lappilaš kultur- dahje ealáhussuorggi.

  – Ii dákkárii olmmoš leat goassige ráhkkanan dahje vuordde dakkáriid. Illu ja gudni. Ii dás eará sáhte lohkat, illusa Holmberg.

  Niillas Holmberg
  Foto: Ođđasat / Yle Sápmi
 • Gonagas biddjui buohccivissui Malaysias

  Gonagas Harald (87) lea buohccán luomus Malaysias ja lea doppe biddjon buohccivissui, čállá gonagasviessu preassadieđáhusas.

  Sus lea infekšuvdna, muhto oažžu buori divššu sihke malaysialaš ja norgga dearvvasvuođabargiin.

  Gonagas lea priváhta máŧkis Malaysias.

  Su almmolaš kalenddara mielde su boahtte bargobeaivi lea njukčamánu gávccát beaivve. Dalle galggašii jođihit stáhtaráđi šloahtas.