Hopp til innhold

Åpningsdato atter en gang utsatt

Det østsamiske praktbygget til 42 millioner kroner som sto ferdig allerede for fem år siden, kan trolig ikke åpnes før tidligst sommeren 2005.

Østsamisk museum

Dørene til Østsamisk Museum er fortsatt stengt for publikum. – Dette er en skandale, sier sametingsråd Henrik Olsen til VG.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Konkurs, vannlekkasje og et uregjerlig klimaanlegg har gjort museumsprosjektet i Neiden i Øst-Finnmark til en kraftig hodepine både for de ansatte og Statsbygg.

– Mareritt er kanskje ikke riktig ord, men vi skulle gjerne ha overlevert bygget raskere uten feil, sier avdelingsdirektør Geir Jensen i Statsbygg til VG .

Stadig nye løfter

Men det er ikke førte gang at Statsbygg har måttet beklage fremdriften for prosjektet.

Det har heller ikke manglet på løfter for bygget som etter planen skulle avspeile østsamisk kultur og identitet og utvikle en helhetlig forståelse i et moderne museumsanlegg.

De første løftene startet allerede i august 2007 da grunnsteinen ble lagt av daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen (Ap). Bygget skulle ferdigstilles til sommeren 2008 med offisiell åpning våren 2009.

Men slik har det altså ikke gått. Selv om bygget sto ferdig i 2009, har den offisielle åpningen blitt utsatt fra år til år.

– Uforsvarlig

Henrik Olsen

Sametingsråd Henrik Olsen er bekymret for manglende fremdrift i prosjektet Østsamisk Museum.

Foto: Harrieth Aira / NRK

Det har heller ikke manglet på besøk fra fagfolk fra Statsbygg og andre ansvarlige. Det siste besøket skjedde i juni i år. Atter en gang kom et nytt løfte: Ferdigstillelsen ble forespeilet til sommeren.

Lekkasjer i taket og dårlig inneklimaanlegg har vært de siste hindrene på den lange og humpete veien for praktbygget.

– Det vil være uforsvarlig å huse gamle museumsgjenstander her så lenge dette ikke er reparert, var beskjeden fra ansatte og styreledelsen da Statsbygg var på befaring.

– Skandale

Men problemene synes ikke å ta ende. Ifølge VG må den offisielle åpningen fortsatt vente på seg.

– Skandale er dekkende beskrivelse for prosjektet, sier sametingsråd Henrik Olsen til VG.

Korte nyheter

  • Nye forskrifter for ungdomsfiske – Inkluderer nå uregulerte arter

    Forskriften for ungdomsfiske, som arrangeres av kommunene, er endret.

    Tidligere gjaldt forskriften kun for adgangsregulerte arter, noe som kommunene fant utfordrende.

    Nå er forskriften justert til å også gjelde uregulerte arter, som taskekrabbe og breiflabb.

    Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss mener dette vil gjøre det lettere for kommunene å gi et godt tilbud til ungdommene. Nærings- og fiskeridepartementet har derfor justert forskriften i år.

    Bortsett fra denne endringen, videreføres ordningen som før.

    En taskekrabbe.
    Foto: Jan Gulliksen / NRK
  • Over 2 millioner kroner til kommunale ungdomsfiskeprosjekter

    I år får 24 kommuner støtte til å organisere sommerjobb på sjøen for ungdom. 330 ungdommer kan få mulighet til å prøve fiskeriyrket, skriver nærings og fiskeridepartementet i en pressemelding.

    I Nordland får ti kommuner støtte på mellom 75.000 og 100.000 kroner, mens i Finnmark får seks kommune støtte på mellom 75.000 og 130.000. Tilsagnene tilsvarer sommerjobb til tilsammen 107 ungdommmer i Nordland og 133 ungdommer i Finnmark.

    – Det er flott å se at så mange kommuner ønsker å satse på disse prosjektene. Jeg vet at prosjektene krever mye ressurser i kommunene og håper at støtten vi gir kommer godt med, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

    De kommunale ungdomsfiskeprosjektene kommer i tillegg til ordningen med ungdomsfiske som gir ungdom mellom tolv og 25 år mulighet til å drive fiske i sommerferien, og omsette fangst for inntil 50.000 kroner.

    Lars Erik Øvrebø kaster teina uti sjøen
    Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK
  • Trakk fram mangel på samisktalende i hjelpeapparatet og barnehus i nord

    Under Stortingets behandling av saken om «Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner», ble det påpekt flere mangler i tilbudet til den samiske befolkning.

    Høyres Anne Kristine Linnestad minnet Stortinget om at det er stor mangel på samisktalende ansatte i hjelpeapparatet og i politiet.

    Hun mener at dette er en av de største hindringene for å kunne gi gode tjenester til den samiske befolkningen.

    – Skal voldsutsatte med samisk bakgrunn få god og riktig hjelp, er det i tillegg til kunnskap om vold og overgrep avgjørende med god kompetanse i samisk språk og kultur, sa Linnestad under stortingsdebatten.

    Hennes partikollega, Erlend Svardal Bøe, på sin side uttrykte bekymring for at styrking av barnehus-tilbudet i nord har tatt tid.

    – I 2021 besluttet Solberg-regjeringa at det skulle etableres et nytt barnehus i Finnmark. Det var en viktig beslutning, men det har tatt altfor lang tid, og det er et problem at justisministeren knytter alle videre utbedringer av barnehustilbudet i Nord-Norge til at det nye barnehuset i Finnmark skal stå ferdig, sa Svardal Bøe.

    Han påpekte at det er viktig å få ned reiseavstandene, slik at barn og unge som er i en sårbar og vanskelig situasjon i Nord-Norge, også sikres mer tilgjengelig og likeverdig tilbud.

    Det var stort sett stor enighet om hvordan planen skal følges opp, og alle partiene poengterte at opptrappingsplanen var både viktig og nødvendig.

    Et samlet Storting krever også at regjeringen sørger for at overgrepsutsatte barn får rett til akuttilbud, og et likeverdig helsetilbud som voksne.

    Anne Kristine Linnestad
    Foto: Ski Høyre