Skal kunne brukes om noen uker

Etter møtet mellom Sametinget og Statsbygg er det klart at Østsamisk museum i Neiden, I Sør-Varanger, åpnes offisielt neste høst.

Østsamisk Museum i Neiden
Foto: Østsamisk museum

For akkurat tre år siden sto Østsamisk museum i Neiden ferdig, men bygget er ikke godkjent for bruk.

  • Hør intervju med Vibeke Larsen (samisk):

Onsdag var sametingsråd Vibeke Larsen i møte med Statsbygg om veien videre, nå er de enige om offisiell åpning høsten 2012, men bygget skal de kunne ta i bruk om tre- fire uker.

– Manglene i bygget skal utbedres og etter det skal man kunne bruke bygget, men i løpet av januar skal vi bli enige om når den offisielle åpningen skal finne sted, forklarer Larsen.

Bygdefolket har gitt opp

Den østsamiske befolkningen har ventet på åpningen av den østsamisk museum, men flere er blitt lei av de stadige utsettelsene.

– Jeg og flere andre med meg har ventet så lenge på den offisielle åpningen av Østsamisk museum at jeg tror vi har glemt hele prosjektet når de en dag åpner den, sier Georg Ivanowitz.

Selv trodde han museet skulle åpnes for flere år siden, men nå er han lei av å vente på den.

Bygg til 42 millioner kroner

Byggeprosjektet har kostet 42 millioner kroner, selve bygget til Østsamisk museum i Neiden, I Sør-Varanger kommune, sto ferdig i november 2008, men flere feil og mangler fører til at det ikke blir full aktivitet i bygget.

Vannlekkasje fra taket, elskap utsatt for støv og sprinkleranlegget har ført til at bygget ikke er blitt godkjent til full bruk. 43 avvik er meldt til Kulturdepartementet.

– Nå er vi enige med Statsbygg om at feilene skal løses slik at folk skal kunne jobbe i bygget, og det skal ordnes snart, forklarer sametingsråd Vibeke Larsen.

Fra neste uke

Statsbygg skal starte opp med utbedringsarbeidet i neste uke, blant annet skal de ha en grundig sjekk av hele det elektriske anlegget i bygget.

– Nå tror jeg at vi endelig skal få bygget ferdig og klar til bruk, etter det skal vi kunne snakke om åpningen av Østsamisk museum i Neiden, avslutter Larsen.