– Vi må begrense skandalen

Fremtiden til skandaleprosjektet Østsamisk museum vil trolig bli klarlagt på tirsdag.

Vibeke Larsen og Østsamisk museum

Sametingsråd Vibeke Larsen (Ap) har brukt mye tid på å prøve å begrense byggeskandalen Østsamisk museum.

Foto: Montasje: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er definert som et skandalebygg og nå må vi prøve å unngå at skandalen vokser seg enda større, sier sametingsråd Vibeke Larsen (Ap).

Representanter for kulturdepartementet, Sametinget, Statsbygg, Tana og Varanger museumsiida og Østsamisk museum møtes i Neiden i morgen for å snakke om fremtiden til Østsamisk museum.

Formålet med møtet er å klarlegge status og fremtiden for Østsamisk museum i Neiden.

Skulle stå ferdig i 2008

Grunnsteinen for byggeprosjektet Østsamisk musuem ble lagt allerede i 2007, og etter planen skulle bygget åpne allerede høsten 2008. Fortsatt er det imidlertid uvisst når den offisielle åpningen kan skje.

Byggeprosjektet kostet 42 millioner kroner, men problemer med blant annet vannlekkasje fra taket, el-skap utsatt for støv og sprinkelanlegget har ført til at bygget ikke er blitt godkjent til full bruk. Den offisielle åpningen av bygget er blitt utsatt flere ganger.

Det ligger en helt ferdig utstilling å venter på å bli sendt til Østsamisk museum i Neiden. Den kan bare ikke sendes, fordi museet ikke fyller kravene til standard.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Honna Havas

Museumsbestyrer Honna Havas har måttet smøre seg med en god porson tåmodighet i påvente av at museet endelig skal kunne tas i bruk.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Prosjektet er gjennomført av Statsbygg på oppdrag av kulturdepartementet. Underveis har Statsbygg måttet tåle mye kritikk for sendrektighet.

– Politisk har vi som målsetting at vi greier å åpne museet til sommeren (2013), men denne planen er ikke fundamentert i hva som ligger av utfordringer. Derfor er det viktig å få en oversikt over hvilke utfordringer vi er nødt til å forsere før vi endelig kan åpne Østsamisk musuem offisielt, forklarer sametingsråd Vibeke Larsen.