Hopp til innhold

– Lørdagsgodt gjør barna sukkeravhengige

Den «sunne» lørdagstradisjonen virker mot sin hensikt, mener konditor Pascal Dupuy. – Han har delvis rett, sier klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen.

Smågodt

Mange barn får altfor mye lørdagsgodt.

Foto: Colourbox.com

Hvis barna bare får godteri på lørdager, lærer de seg sunne sukkervaner, har vi alltid hørt. Men er det egentlig sånn?

Konditor Pascal Dupuy mener nordmenn lærer barna sine at godteri og sukker skal spises i store mengder når det først kommer på bordet.

– Barna får godteri hver helg, og ikke en liten pose. Det skal være en stor pose. Det skaper en forventning, og man blir avhengig, mener Dupuy.

Han mener det er lurere å heller gi barna en liten bit sjokolade oftere.

– Mange barn får altfor mye

Klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen er til dels enig med konditoren.

– Mange barn får altfor store porsjoner med lørdagsgodt. Det er ikke uvanlig at barn får mellom 200 og 400 gram smågodt hver lørdag, forteller hun.

– Jeg mener at en liten porsjon lørdagsgodt er en fornuftig vane. Men hvis valget står mellom en kjempeporsjon godteri hver lørdag og en liten bit sjokolade etter middag hver dag, så er jeg enig i at den lille sjokoladebiten er bedre, sier hun til NRK.no.

– Barn som får store porsjoner godteri hver lørdag, lærer seg ikke å begrense sukkerinntaket, fortsetter hun.

Drilen behandler overvektige barn og deres familier på St. Olavs hospital i Trondheim.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bruker sukker som et krydder

Pascal Dupuy mener vi bør tenke på sukker på en annen måte enn vi er vant til.

– Jeg bruker sukker som et krydder, akkurat som salt og pepper. Det skal ikke være mye sukker i sjokoladen, og fruktdesserter trenger bare litt sukker for å bli søte nok, mener han.

– Nordmenn bruker ofte sukker som en hovedingrediens, ikke en tilsetning. Og i stedet for å nyte en liten dessert, spiser man gjerne store mengder, sier han.

50 gram sjokolade er nok

Familiene som kommer til behandling på St. Olavs får beskjed om å redusere godteskålen på lørdagene.

– Maks 100 gram smågodt eller 50 gram sjokolade, pleier vi å si, forteller Tove Drilen.

Problemet er at det kan være vanskelig å se hva som er en passe porsjon.

– Det ser veldig lite ut i de store smågodtposene man får i butikken nå. Men tenk på kremmerhusene man brukte før - da var posen full med kanskje ti biter, sier hun.

– Prøv å legge ti biter smågodt i posen nå. Det dekker ikke bunnen engang.

Mindre poser, mindre skåler

Noe av trikset, ifølge Drilen, er å bruke mindre skåler, slik at skålen likevel er full.

– Det må være en begrensning på godteriet. Lørdagsgodt er definitivt ikke sunt hvis barna får spise ubegrenset den ene dagen i uka, understreker hun.

Men så lenge barna får en fornuftig mengde, er antakelig lørdagsgodt det enkleste å gjennomføre for foreldre, tror Drilen.

– Det er nok en fordel for mange å kunne si at det bare er godteri på lørdager som en fast regel. Da slipper man mas alle de andre dagene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)