Hopp til innhold

Kreftleger: Vent med 18-årsgrense

Kreftforskere på Radiumhospitalet mener at bruken av solarier kan gi en sunnere befolkning. De ber regjeringen vente med 18 års aldersgrense.

Solarium

Hvor farlig er egentlig dette? Ekspertene strides.

Foto: colourbox.com

På nyåret sendte Helsedepartementet ut høringsforslag om innføring av aldersgrense i solarier. Departementet mener risikoen for hudkreft gjør at ingen under 18 år bør bruke kunstig sol.

Forslaget omfatter også krav om at alle solarier skal være betjent av personale med opplæring, slik at kundene får korrekt informasjon om risikoen ved bruk av kunstig sol.

Mange eksperter mener solarier kan gi føflekkreft, som er den mest alvorlige formen for hudkreft.

Nå er svarene på høringsrunden kommet. Mange fagmiljøer støtter regjeringens forslag, men en gruppe kreftforskere på Radiumhospitalet deler ikke den sterke bekymringen.

De mener at solariene er meget gode kilder for D-vitamin, som mange tenåringer i Norge får alt for lite av om vinteren.

- For lite D-vitamin

"Helsefordelene med tilstrekkelig D-vitamin er mye større enn tidligere antatt. D-vitamin forebygger en rekke sykdommer, deriblant indre kreftformer", skriver de blant annet i sitt høringssvar til departementet.

Johan Moan

Professor Johan Moan.

Foto: Rikshospitalet

- Vi vet nå at tilstrekkelig med D-vitamin kan beskytte mot sykdommer som kreft i tykktarm, bryst og prostata, og dessuten mot diabetes og hjerte/kar-sykdom, sier professor Johan Moan til NRK.no.

Han er seniorforsker ved Institutt for kreftforskning på Radiumhospitalet og professor i fysikk ved Universitetet i Oslo.

Moderasjon

Moan er motstander av forslaget om 18-årsgrense, men understreker at moderasjon er svært viktig når man legger seg i en solarieseng.

- Man må for all del unngå å bli solbrent. Forskningen viser at det er bråsoling og solbrenning som virkelig er farlig.

- Men det er et faktum at mange nordmenn, og spesielt yngre mennesker som tilbringer mye tid foran PC-skjerm, tv og på treningsstudioer, får alt for lite D-vitamin fordi de sjelden oppholder seg i sola. Det kan gi helseplager og alvorlig sykdom, sier han.

LES OGSÅ: - Mange helseskadelige rør

Vil ha nye rør

I stedet for aldersgrense, etterlyser Johan Moan og deler av hans forskergruppe på Radiumhospitalet nye krav om andre typer solariumrør med mindre UVA-stråling.

Det er UVA som gir den raske bruningen mange ønsker, og det er omstridt hvor farlig UVA er for utvikling av føflekksvulster.

- Men det er et faktum at den andre stråletypen, UVB, gir masse helsefremmende D-vitamin, selv om også den kan være skadelig i så store doser at man brenner seg. En halvtime i sola gir like mye D-vitamin som en halv flaske tran, sier Moan.

Han mener at tilførsel av D-vitamin om vinteren kan være avgjørende for å unngå en rekke alvorlige sykdommer. De som oppholder seg ute i sola om sommeren, får 30 til 40 prosent mer beskyttende D-vitamin enn om vinteren.

- Våre studier viser at små doser med solarium om vinteren, 10 minutter to ganger i uka, øker inntaket av D-vitamin til sommernivå. Hvis det blir innført solarier med et lysspekter som tilsvarer solens spekter, og hvis de brukes fornuftig, ville vi fått en sunnere befolkning, hevder professoren.

- Forekomsten av føflekkreft i de yngste aldersgruppene har faktisk gått ned de siste 20 årene, samtidig som solariebruken har økt kraftig. Dette gjør situasjonen mer uklar, mener han.

- Siden det pågår mye forskning på dette området i verden og Norge nå, ville jeg i hvert fall ventet med å innføre nye regler inntil resultatene av denne forskningen foreligger.

LES HOS KREFTFORENINGEN: Solvettreglene

- Ta ansvar selv

Også Oslo kommune er motstander av forslaget om aldersgrense og faglært betjening i solariene. Byråd Cecilie Brein (FrP) skriver i sitt høringssvar at folk selv må ta ansvar for eget liv og for egne barn.

Hun peker på at også overdreven soling utendørs kan være helseskadelig.

"Det er derfor meget viktig at mennesker får nødvendig informasjon om helseeffekter og hva som ansees som "overdrevet bruk" av solarier, slik at den enkelte person kan ta en informert beslutning om egen bruk av solarier", heter det blant annet i svaret fra kommunen.

Oslo kommune mener at et eventuelt betjeningskrav kan få uforholdsmessig store konsekvenser for solariebransjen, som nærmest kan bli utradert. Nesten alle norske solarier er ubetjente.

Støtte fra hudlegene

Hudlegenes fagmedisinske forening, Norsk dermatologisk selskap, støtter derimot myndighetens forslag til nye regler.

Hudlegene viser til nye studier som konkluderer med at risikoen for føflekkreft øker når man bruker solarium, og at faren er spesielt stor hos dem som bruker solarium i ung alder. Også Statens strålevern og Kreftforeningen støtter forslaget om nye regler.

Ukontrollert soling

Norsk Solarieforening mener på sin side at påbudet om betjening er alvorlig for de mange solariene som sliter med å holde hodet over vannet økonomisk.

Foreningen mener også at en aldersgrense vil bidra til økt ukontrollert soling i private hjem.

I likhet med forskerne på Radiumhospitalet mener bransjen at forslaget om nye regler savner tilstrekkelig vitenskapelig forankring, og at de positive helseeffektene undervurderes.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)