Hopp til innhold

Regjeringen vil ha 18-årsgrense på solarium

- Bransjen vil raseres, hevder Ronny Rath Pedersen i Norsk Solarieforening.

Solarium

Kreftrisiko er årsaken til at regjeringen foreslår 18-årsgrense på solarium.

Foto: Martin BERNETTI / Scanpix/AFP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Helse- og omsorgsdepartementet har i dag sendt ut forslag om aldersgrense på solarium. Forslaget skal ut på høring.

- Det er viktig å redusere kreftrisikoen ved overdreven soling, spesielt når det gjelder unge mennesker, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding.

- Internasjonal forskning viser at solarium i ung alder øker risikoen for kreft. En aldersgrense på 18 år gir også et tydelig signal til alle aldersgrupper at overdreven bruk kan være helseskadelig, fortsetter helseministeren.

Krever betjening

For å kunne håndheve en slik aldersgrense, må det også være betjening tilstede i solariene.

Regjeringen foreslår at alle virksomheter som tilbyr solarium skal være betjent av personale som har opplæring, slik at kundene får informasjon om risikofaktorer ved kunstig sol.

Punktene inngår i forslaget til ny strålevernforskrift.

- Bransjen vil raseres

Norsk Solarieforening er sterkt uenig i forslaget, og mener en 18-årsgrense vil rasere hele bransjen.

- Det er betjeningspåbudet som er det alvorlige. Slik bransjen er organisert, med små studioer spredt utover hele landet, vil det ikke lenger lønne seg, sier formann Ronny Rath Pedersen til NRK.no.

- Allerede nå er det lovpålagt med informasjon om blant annet doseringstider i solariene. Vi vet av erfaring at det har liten betydning at man har personale tilstede, sier Pedersen.

Foreningen spår at forslaget vil føre til en økning i illegal solariumvirksomhet, og at flere vil kjøpe private rør over nettet.

Risiko for føflekkreft

Bruken av solarium blant unge har økt de siste årene.

Internasjonal forskning viser at bruk av solarium øker risikoen for føflekkreft, spesielt hvis man starter tidlig og soler seg ofte og mye.

1285 nordmenn fikk diagnosen føflekkreft i 2008, mens 1450 fikk andre typer hudkreft.

Norsk Solarieforening bestrider forskningsgrunnlaget, og mener det brukes feilaktig.

Var avhengig av solarium

Tuva Willassen

Tuva Willassen

Foto: tuvaw.blogg.no

- Aldersgrense har jeg tro på. Jeg har lenge tenkt at bruken av solstudioer bør reguleres bedre. Vi mindreårige er jo veldig lett påvirkelige, sier 16 år gamle Tuva Willassen som er kåret til landets beste blogger på temaet solvett.

I likhet med mange jevnaldrende var Tromsø-jenta nesten avhengig av jevnlig påfyll av kunstig sol.

- Jeg var 13 år da jeg la meg i solsenga første gangen. I niendeklasse solte jeg meg tre- fire ganger i uka sammen med en vennegjeng etter skoletid, sier Tuva Willasen til NRK.no.

- Det hele var ganske enkelt og greit. Vi besøkte et selvbetjent studio og kjøpte brunkrem fra automat. Det hendte jeg ble brent i ansiktet, men heldigvis ikke så knallrød som bildene jeg ser på Facebook av andre som har ligget tre kvarter i solseng, forteller hun.

Blogget seg til kreftpris

I fjor deltok Tuva i Kreftforeningens nasjonale bloggekonkurranse om solvett. Som hun vant.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at hun på en imponerende måte og sin unge alder tatt i betraktning «har klart å formidle fakta og egne erfaringer. Hun klarer å skape engasjement. Gjennom de mange kommentarene på "sol"-innleggene vises det at leserne har lært noe av henne.»

Konkurransen gikk av stabelen på nettstedet bloggeremedsolvett.no .

Tuva Willassen er ikke lenger en ivrig solarium-bruker. - Jeg tar sol en sjelden gang i blant når jeg skal noe spesielt, men de faste besøkene er det helt slutt på, forteller hun.

Bloggeren støtter også forslaget om at alle solstudioer skal være bemannet med personale som kan informere kundene.

- Det er helt sikkert mange unge som lurer på hvor lenge og hvor ofte de kan sole seg, og hva slags krem de eventuelt bør bruke. Mange vet lite om dette, sier hun.

Påvirkningskraft

- Ett problem med solarier er etter min mening at påvirkningskraften er så stor blant oss unge. Hvis noen begynner med kunstig sol, så gjør de andre det også. I vår alder er det viktig å ikke være den bleikeste i gjengen.

Etter at hun vant blogprisen for solvett, har Tuva Willassen fått mange tilbakemeldinger fra jevnaldrende landet over.

- Det virker som om mange ble påvirket av det jeg skrev. Jeg anbefaler for eksempel å bruke selvbruningskrem i stedet for solarium. Flere har takket meg for det rådet, for resultatet kan jo bli like bra, sier hun.

Hva synes du om forslaget fra regjeringen? Si din mening nedenfor!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)