Yoghurt fungerer som frokost, mellommåltid og supplement til lunsjen. Men det finnes bare én variant som er
Grete Roede har testet 17 forskjellige yoghurter.
Ingen yoghurt med kunstig søtning kan få nøkkelhullsmerke, men ernæringsfysiologer mener det er flere som er ganske sunne.
- Ja-yoghurten er den eneste som kvalifiserer til nøkkelhullsmerket. Jeg synes det er litt leit at nøkkelhullskravet er satt så strengt, fordi det er flere yoghurter som er sunne, mener Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog ved Grete Roede.
De letteste yoghurtene
Kravet for å få nøkkelhullsmerket på yoghurt er at den må inneholde maks 0,7 gram fett per 100 gram, og ni gram karbohydrater totalt per 100 gram.
- Et forslag til gode og sunne yoghurter er Tine yoghurt «Mild og lett naturell,» eller «Mild og lett blåbær». Ja-yoghurtene er gode, men «Mild og lett» er et godt valg fordi den har lavt fett- og sukkerinnhold og en god smak. Både den og Biola yoghurt «Mild naturell» inneholder disse melkesyrebakteriene som er gode for fordøyelsen, og er også et godt valg, legger hun til.
Les også:
Lette yoghurter
Ernæringsfysiolog Lise von Krogh synes ofte det beste valget er yoghurt naturell.
- Naturell yoghurt er litt kjedelig og litt for syrlig for noen, men du kan ha i litt appelsinbiter eller jordbær – eller en annen frukt du synes er god. Sammen med noen valnøtter blir dette både delikat, godt og et kjempefint mellommåltid, foreslår hun.
Det kan også serveres som sunn dessert.
- Har man ikke tid til å skjære opp frukt kan man velge den nye Ja-yoghurten med vanilje, bringebær/boysenbær eller jordbær/markjordbær som smaker godt. Ja-yoghurten inneholder lite fett og tilsatt sukker, og er derfor merket med nøkkelhullet, legger hun til.
Er du lei av yoghurtene i butikken?
Vanlig yoghurt
- Noen yoghurter inneholder mer tilsatt sukker enn andre. Du kan lese på produktet hvor mye sukker de inneholder, råder Lise von Krogh.
Fruktyoghurt har tre kilder til sukker:
- Melkesukker som alltid finnes i all yoghurt
- Fruktsukker som er naturlig i frukt og bær
- Sukkeret som er tilsatt.
Les også:
- Står du med fruktyoghurt og lurer på hvilken du skal velge, bør du ta den med minst karbohydrater og fett. Se på ingredienslisten og se hvor mye sukker som er tilsatt, foreslår Lise von Krogh.
Det kan for eksempel stå: 7 prosent sukker, som betyr at 7 prosent av vekten er tilsatt sukker.
Det er mange forskjellige fruktyoghurter, og du bør finne den som har minst sukker og mettet fett.
- I tabellen med næringsinnhold står det både karbohydrater og "hvorav sukkerarter". Karbohydrater er alle typer sukker og eventuelt stivelse i en matvare. Sukkerarter er totalmengden sukker - i dette tilfellet melkesukker, tilsatt sukker og fruktsukker, legger hun til.
Yoghurt med müsli
For en som er aktiv og trenger bra med energi kan Go´morgen yoghurten være et godt alternativ.
Men vær klar over at det er et helt måltid, og fungerer ikke som et mellommåltid.
- Jeg synes man bør velge produkter med et moderat sukkerinnhold og fettinnhold i det daglige. Det å velge en Go´morgen yoghurt er ikke usunt så lenge du ikke sliter med vekten. Selv om det er sukker i den får du i deg gode proteiner, vitaminer og mineraler, og fra kornet får du fiber, sier Kari H. Bugge.
Go´morgen yoghurten er ikke nødvendigvis et dårlig valg, men vær klar over at det gir mye energi. Det blir litt voldsomt som mellommåltid.
- Det nye produktet Yt er et bra produkt med mindre sukker og grovere müsli som kan være et bra måltid for mange. Den gir mye god energi, legger Bugge til.
Lise von Krogh mener det er to varianter av Go´morgenyoghurtene som utmerker seg: Go'morgen Vaniljeyoghurt og nøtter, og Go'morgen Cappuccinoyoghurt og nøtter.
- Disse to inneholder mindre karbohydrater enn de øvrige. Riktignok inneholder de mer fett, men det kommer fra nøttene og er gunstig fett, presiserer hun.
Les også:
Dessertyoghurt
- Dessertyoghurtene inneholder mer kalorier og kan spares til helgekos, mener ernæringsfysiolog Lise von Krogh.
«Tine nyt» og «Yoplait L ámour» kan spises av og til, men egner seg ikke som mellommåltid eller frokost.
Les også: