Hjemmelaget yoghurt
Du bør helst lage den av fersk kumelk som varmes opp til 80-85°C, i 20 min. Ferskest H-melk som kjøpes i butikken kan også brukes. Avkjøl så til kroppstemperatur (ca. 37 - 40°C) og rør inn 2dl yoghurt naturell pr. liter melk. (husk å kjøpe den nyeste yoghurten på dato.)
Hold blandingen på ca. 37 - 40°C i 4 timer. Settes i kjøleskapet natten over før man begynner å bruke den.
Hjemmelaget yoghurt av fersk melk eller meierimelk blir ikke så tykk som kjøpeyoghurten fordi meieriene tilsetter ekstra melketørrstoff.
Smoothie
2 bananer
4 dl frosne blåbær
4 dl yoghurt
4 dl juice
Slik lager du smoothie:
Bruk en blender, hurtighakker eller smoothie maker, som moser fruktkjøttet til puré. Vask, rens, skrell og del opp frukt og/eller bær. Tilsett yoghurt, juice, krydder, frø eller lignende. Ha alle ingrediensene i beholderen og kjør til en flytende masse. Smoothie bør drikkes med det samme.
Disse fruktene, grønnsakene og krydderene egner seg godt i smoothie:
Rips, solbær, bjørnebær, stikkelsbær, moreller, bringebær, blåbær, jordbær, sitron, lime, epler, pærer, plommer, kiwi, appelsin, ananas, melon, mango, selleri, frisk mynte, persille, basilikum, sitronmelisse, kanel, vaniljestang, ingefær, gulrot, agurk, nøtter, svisker og mye mer.
Om du prøver deg uten oppskrift, pass på å ikke bruke for mange ingredienser i en smoothie. Mange ingredienser kan lett kamuflere de opprinnelige smakene.
Tips om smoothie:
Tynnere konsistens? Tilsett litt juice eller melk.
Tykkere konsistens? Bland ut med yoghurt, biola eller banan for å få en mer kremaktig konsistens.
Bruk godt moden frukt - det gir mer smak og bedre konsistens.
Frys ned smoothie i ispinneformer, så har du en herlig, frisk og sunn ispinne.
Har du godt modnet frukt du ikke rekker å spise opp? Vask, rens og evt. skrell frukten, del den opp i mindre biter og legg alt i poser i fryseren til neste gang du skal lage smoothie.
Visste du at du kan lage isbiter av juice?
Har du bananer eller epler i en smoothie, bør du ta i noen dråper med lime eller sitron slik at fruktkjøttet ikke blir brunt.
Ikke kjør kiwi for lenge i hurtighakkeren. Hvis steinene blir knust, smaker de som pepper.