NRK Meny
Normal

Se Island fra lufta

Norsk par har tatt spektakulære landskapsbilder av vår nabo i vest.

Islands voldsomme natur tiltrakk seg verdens oppmerksomhet da Eyjafjallajökull-utbruddet og den påfølgende askekya lamma flytrafikken.

Nå har fotografparet Orsolya og Erlend Haarberg benytta seg av småfly for å fange det kontrastfylte vulkaniske landskapet på Sagaøya.

Venta i to måneder

Bildeserien i toppen av saken viser elver, isbreer og vulkaner i fugleperspektiv - det dramatiske bildet av lynet som splitter askeskyen over Eyjafjallajökull gjør nok ikke at vulkanen oppfattes som mindre truende.

– Vi hadde venta i to måneder på en dag uten skyer og regn. Da vi våkna opp til solskinn visste vi at vi måtte komme oss opp i lufta så fort som mulig, sier Orsolya til Bulls.

– Det var definitivt verdt ventetida. Islands landskap er så ekstremt og variert. Fargene blir ikke ordentlig synlige før du kommer opp i lufta.

– Utenomjordisk

I løpet av fem timer fløy paret rundt over øya og tok alle bildene gjennom et åpent vindu i flyet.

– Det var trangt med tid - i det ene øyeblikket fotograferte vi et utbrudd på Eyjafjallajökull, så var vi plutselig over Europas største isbre - Vatnajökull.

Hun forteller at de vil portrettere Island i et annet lys enn det turistene stort sett får oppleve, og derfor fokuserte på ekstremiteter og kontraster.

– Folk virker å bli imponert over flybilder som nærmest ser abstrakte ut, sannsynligvis fordi de kan virke utenomjordiske, sier hun.

Se flere bildeserier fra NRK.no/viten: