Se Jorda fra verdensrommet - i HD

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Snart kan du følge Jorda gjennom en live stream - kameraene befinner seg 350 km over bakken.

Er du misunnelig på astronautene som får gleden av å oppleve Jorda fra et perspektiv folk flest bare kan drømme om?

Nå kan du snart følge direktebilder av Jorda - sett fra Den internasjonale romstasjonen - på din egen PC.

Verdens første

Det er Calgary-baserte UrtheCast som står bak prosjektet som blir lansert 28. juni, og på hjemmesida si reklamerer de med at det blir verdens første nær sanntid-HD-video fra verdensrommet.

De skal få montert to kameraer på en styrbar plattform på den russiske delen av ISS - ett skal filme og ett skal ta bilder.

HD-filmkameraet sender 3,25 bilder i sekundet, og har en oppløsning som kan sammenlignes med Google Earth. Det andre kameraet tar 45 kilometer brede fotoutsnitt av kloden i noe lavere oppløsning.

Google Earth møter YouTube

UrtheCast satser hardt på interaktivitet og sosiale medier for å løfte brukeropplevelsen, og sier at prosjektet vil "blande en videoversjon av Google Earth med brukervennligheten og søkefunksjonaliteten til YouTube".

I tillegg skal streamen fungere sømløst med sosiale medier som Facebook og Twitter, i følge Digital Journal.

Brukere skal også få mulighet til å laste ned filmsekvenser etter ønske, i tillegg til at de kan zoome inn og ut og spole tilbake til tidspunkt de er interesserte i.

Vil gi nytt perspektiv

Gjengen bak prosjektet håper UrtheCast skal inspirere unge mennesker som er i ferd med å velge seg en karrierevei.

– UrtheCast kommer, i samarbeid med ISS, til å inspirere ungdom til å ta fatt på karrierer innen romfartsvitenskap, og vekke interessen for teknologi, ingeniørkunst, vitenskap og miljø, sier tidligere NASA-astronaut Dave Williams til Digital Journal.

Det kanadiske firmaet håper også at kameraet kan gi nye perspektiv på store internasjonale nyhetshendelser som Fukushima-krisa, opprøret på Tahrir-plassen og flyktningeleirene i Sudan.

I tillegg har de som ambisjon å skape et felles referansepunkt for observasjon av hendelser som jordskjelv, flom, vulkanutbrudd og tørke, for å lett kunne se konsekvensene av naturkatastrofer.

Prosjektet lanseres i dag, og det er venta at streamen kommer i gang på vårparten 2012.