På dypt vann

En amerikansk-indonesisk fotosafari under havoverflata har gitt spektakulære dypvannsbilder av kjente og ukjente havdyr. Se bilder og video her!

95% av verdens hav er uutforska i følge National Oceanic Atmospheric Administration (NOAA).

For å gjøre noe med dette har de tatt i bruk skipet Okeanos Explorer, og allerede på første tur ble det observert minst 40 arter som kan være ukjente for vitenskapen.

Fra krig til vitenskap

I juni la det ombygde US Navy-skipet ut på den to måneder lange jomfruturen til Sangihe-Talaud-området i nord-Indonesia.

Her kan du følge skipets bevegelser

Med seg på turen hadde forskere og mannskap flere fjernstyrte undervannsfarkoster - såkalte ROVer. Disse utførte 27 dykk på mellom 240 meter og 3.2 kilometer. Resultat av disse dykkene kan du se i bildeserien over og i filmklippet under.

Se videofilm fra ROVen «Little Hercules'» oppdagelsesferd i Stillehavet her:

Direktesendt oppdagelsesferd

I motsetning til ved de fleste ekspedisjonene NOAA har sendt ut tidligere, ble de fleste forskerne denne gangen igjen på land.

Via telepresence - teletilstedeværelse - kan forskerne ta del i det som skjer, når det skjer, fra kommandosentre på land. Satellitter og høyhastighets internettforbindelse sørger for at forskerne kan bidra med sin ekspertise uansett hvor skipet måtte befinne seg.

Disse bildene er ikke forbeholdt forskere, de blir også sendt live på nett så hvem som helst kan være med på oppdagelsene.

I dette området har Okeanos Explorer vært:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– En uvurderlig mulighet

– Å se direkteoverføring en halv verden unna er enda større og mer spennende enn jeg hadde håpa på, sier NOAA-administrator Jane Lubchenco i en pressemelding.

– Muligheten til å samle mange forskere med ulik spisskompetanse som kan observere det samme på samme tid er uvurderlig, fortsetter hun.

Se bilder fra Okeanos Explorers prøvetur utenfor Hawaii: