NRK Meny
Normal

Samsung utsetter lansering i respekt for Steve Jobs

Sør-koreanerne venter med smarttelefon-slipp til verden er ferdig med å hylle den nylig avdøde Apple-sjefen. Det til tross for at de to elgigantene saksøker hverandre.

Steve Jobs.

Hyllestene til Apples medgrunnlegger Steve Jobs tikker fortsatt inn verden over.

Foto: ROBERT GALBRAITH / Reuters

Den nye smarttelefonen Samsung Nexus Prime skulle etter planen ha blitt avduket i San Diego i morgen. Nå har derimot lanseringen blitt utsatt, angivelig som et tegn på respekt for Apple-guruen Steve Jobs' bortgang sist onsdag, skriver BBC News.

Selskapet uttaler at dette ikke er rette tidspunkt å avdekke innretningen, i og med at IT-verdenen fortsatt leverer sine hyllester til Jobs.

Beskyldes for plagiat

Samsung har et tett forhold til Apple, blant annet som leverandør av viktige komponeneter til deres produkter. Samtidig er de to selskapene midt oppe i et bittert gjensidig søksmål om patenter.

Den 18. april i år stevnet Apple Samsung for retten, og beskyldte det sør-koreanske selskapet for å ha kopiert både utseendet og teknologien til deres Iphone og Ipad.

– I stedet for stå for en uavhengig produktutvikling, har Samsung valgt å slavisk kopiere Apples nyskapende teknologi, karakteristiske grensesnitt, og den elegante og typiske innpakningen, står det videre i sakspapirene, ifølge Financial Times.

Samsung kontret

Kun fire dager etter svarte Samsung med å ta ut søksmål mot Apple ved rettsinstitusjoner i Sør-Korea, Japan og Tyskland.

Ifølge pressemeldingen beskylder de det amerikanske gigantkonsernet for å ha misbrukt en rekke av Samsungs patenter knyttet til mobilteknologi.

Blant annet skal Apple ha tyvlånt patenter for optimalisering av 3G-overføring, ifølge Samsung.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Apple iPhone 4 & Samsung Galaxy S

PÅFALLENDE LIKHET? Apple mener Samsungs Galaxy-telefon (til venstre) likner for mye på deres egen Iphone (t.h.), mens Samsung påstår amerikanerne har rappet teknologi til å utvikle blant annet denne.

Foto: JO YONG-HAK / Reuters

Apple med overtak

Til nå har Apple gjort det skarpest i retten, skriver BBC.

Det er for tiden et forbud i Tyskland mot å selge Samsungs nettbrett Galaxy Tab 10.1. I tillegg er et tilsvarende forbud mot salg av det asiatiske selskapets smarttelefoner i Nederland planlagt å tre i kraft i løpet av oktober.

Samsung har også utsatt nettbrettlanseringen i Australia mens retten går sin gang der nede. En dom er ventet å komme denne uken, mens en tilsvarende avgjørelse er underveis i USA, der Apple saksøker Samsung.

Hovedutfordreren

Den nye Nexus Prime er det siste tilskuddet i Samsungs serie av smarttelefoner. Den vil være det første kommersielle produktet som benytter seg av den nye Android-plattformen kjent som Ice Cream Sandwich.

Android har vært en stor suksess for Samsung, som nå kun står tilbake for Apple i det globale smartphone-kappløpet. Ifølge tall fra august har Apple nå 19,25 prosent av markedet, mens Samsung ligger på 16,2.

Til tross for den harde konkurransen tjener Samsung en hel del penger fra Apple, blant annet som leverandør av skjermer for deres nettbrett og smarttelefoner.