Hopp til innhold

– Bedriftene tatt på senga av økende nettbrettbruk

Bruken av nettbrett i nordmenns jobbhverdag har eksplodert. Nå har et norsk sikkerhetsfirma avslørt hvilket som er mest pålitelig.

iPad 2

Apples iPad 2 er det sikreste nettbrettet for bedrifter på markedet i dag. Det konkluderte sikkerhetsselskapet Watchcom da de presenterte sin analyse torsdag morgen.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

Det kan være vanskelig å skille bruken mellom privat og jobb, og mange virksomheter opplever et kaos av ulike nettbrett innkjøpt både av de ansatte selv og bedriften.

Den manglende oversikten kan gjøre at virksomheten ikke vet om dataene er sikre, samtidig som brukerne ikke nødvendigvis vet hva de skal gjøre for å sikre dem.

Kraftig økning

Over 500.000 nordmenn har allerede skaffet seg nettbrett, og tallene ligger an til å dobles innen året er omme. Samtidig er vi på toppen internasjonalt når det gjelder å jobbe hjemmefra eller i farten.

– Den kraftige økningen av nettbrett bare det siste halve året har gjort at norske bedrifter nærmest har blitt tatt på senga, mener sikkerhetskonsulent Andreas Hegna i Watchcom.

– Enhetene er portable og er derfor enkle å miste eller bli frastjålet. Samtidig inneholder de som regel mye sensitiv informasjon.

– Overraskende, men klar vinner

Det norske informasjons-sikkerhetsselskapets ferske analyse av de mest aktuelle nettbrettene i Norge er rimelig klar i sin dom.

Apples iPad 2 og det nyeste operativsystemet «iOS 4.3.5» er den sikreste løsningen for virksomheter og profesjonelle brukere som ønsker å bruke nettbrettet til jobb.

  • Rapporten vil bli gjort tilgjengelig HER

Watchcom har tatt for seg de tre mest utbredte og etterspurte operativsystemene, med tilhørende nettbrett. Med i vurderingen var også BlackBerry Playbook og Acers Iconia Tab A500.

Slik rangerte Watchcom de tre nettbrettene:

  1. Soleklar førsteplass: iOS 4.3.5 på iPad 2
  2. Marginal andreplass: BlackBerry Tablet OS 1.0.7 på BlackBerry PlayBook
  3. Såvidt sisteplass: Android 3.0.1 på Acer Iconia Tab A500

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BlackBerry PlayBook

Blackberry Playbook med operativsystemet 'BlackBerry Tablet OS 1.0.7' ble nest best i Watchcoms sikkerhetsvurdering.

Foto: ROSLAN RAHMAN / Afp

– Jeg må innrømme jeg ble litt overrasket over hvor godt iPaden gjorde det i forhold til de største konkurrantene, sier Hegna til NRK.

– Vi vet at Apple har gjort veldig mye med sikkerheten på sine mobile enheter, men en tidligere sikkerhetsanalyse vi har gjort for smartmobiler viste at Blackberry var den soleklare vinneren. Dermed var forventingene veldig høye til Playbooken da den kom ut.

Strenge godkjennelsesprosedyrer

Andreas Hegna

Andreas Hegna i Watchcom.

Foto: Watchcom
Fred Habberstad

Fred Habberstad i Watchcom.

Foto: Watchcom

Blackberry tapte mye på deres strenge deling mellom bedrift og privat informasjon, mener sikkerhetskonsulenten.

– Man bør ha en mer helhetlig sikkerhet, også for private bilder og dokumenter, påpeker han.

Andreas Hegna får støtte fra Watchcoms administrerende direktør Fred Habberstad.

– iPad 2 er det sikreste nettbrettet på markedet i dag, blant annet fordi det kommer ferdig kryptert ut av esken, sier han.

– I tillegg bidrar Apples strenge godkjennelsesprosedyre for apper til at mange sikkerhetsutfordringer tilknyttet tredjepartsapplikasjoner håndteres på en god måte.

Dette betyr at programmer skrevet av enkeltpersoner eller bedrifter andre enn leverandøren, også er godt klarert før de legges ut for salg.

– Android henger etter

Habberstad mener at app-butikkene må ta mer ansvar for sikkerheten på nettbrett ved å ha gode kontrollrutiner.

– Dette forventer vi at det vil bli satt økende fokus på i tiden fremover av alle de store aktørene, sier han.

– På dette området ligger Android betydelig etter, ettersom de mangler en nødvendig godkjennelsesprosess for å luke ut skadelige applikasjoner. BlackBerry er derimot i ferd med å stramme grepet noe på dette feltet.

Den største utfordringen for Android er, ifølge analysen, applikasjonssikkerheten.

Mener brukerne må ta ansvar

NRKs medieutvikler Eirik Solheim forstår utviklingen og nødvendigheten av en slik sikkerhet, men mener ikke alt ligger i hendene til produsenten.

– Jo mer mobile vi blir, jo mer farer vi til en hver tid rundt med viktige dokumenter. Med små enheter er det også lettere å glemme igjen eller miste, sier han.

– Det vi ser er at folk stort sett enten ikke har passord, eller at de har et meningsløst enkelt et. Folk må være bevisste på at de også selv har et ansvar for å sikre nettbrettet eller smarttelefonen sin.