Ipad-konkurrentene florerer - sjekk testen av fem nettbrett

Det er ikke bare iPad der ute, selv om det kan virke sånn. Nå vil alle være med på å slakte gullkalven. I denne testen settes fem nettbrett under lupen.

Nettbrett

Kan noen av de andre nettbrettene utfordre iPad?

Nettbrettene har blitt en suksess, og forklaringen er såre enkel: Du trenger ingen forkunnskaper for å bruke dem.

Det operative ordet er enkelt og effektivt. Nettbrett er ikke en fullgod erstatning for en fullverdig datamaskin, men er du blant dem som stort sett bare surfer på nettet og skriver en e-post i ny og ne, kan et nettbrett være alt du trenger.

Hovedsakelig er det enn så lenge et supplement til en datamaskin.

I all sin enkelhet er et nettbrett egnet til alle aldersgrupper, helt uavhengig av forkunnskaper. Dette er konseptets store styrke.

Tre-fireåringer håndterer en iPad uten problemer. På samme måte er det en glimrende enhet for den eldre garde som ikke ønsker de kompliserte funksjonene som følger en bærbar eller stasjonær datamaskin. Dette er kort sagt en enhet for alle, uten unntak.

iPad mot konkurrentene

Apple har langt på vei skapt sitt eget marked, og gjort nettbrett til en dundrende suksess. Apple har fått lov til å være alene i dette markedet siden april 2010, og har allerede kommet til versjon 2.

Nå er imidlertid de glade dager over. Konkurrentene florerer, og stort sett alle som kan krype og gå er enten klare eller på vei med minst ett nettbrett.

En stor aktør glimrer foreløpig med sitt fravær, men Microsoft kommer nok med etterhvert. Men de er farlig sent ute, og risikerer å få en tøff jobb med å ta igjen Apples iOS og Googles Android.

Foreløpig er det altså kun to konkurrerende systemer i nettbrettmarkedet. Android og iOS. Alle konkurrentene til Apples iPad kjører foreløpig Android.

Lyd & Bilde har samlet et knippe produkter for å se om de kan rive ned Apples iPad2 fra tronen.

LES OGSÅ:

Best i test: Apple iPad 2

Apple iPad 2

Beholder tronen: Apple iPad 2

Foto: Lyd & Bilde

iPad 2 er ikke en revolusjon i forhold til den forrige. Heller en evolusjon, og det er helt greit.

Det første man legger merke til med iPad 2, er at designet er endret bare marginalt. Hovedsakelig er den blitt tynnere og noe lettere enn forrige utgave.

iPad 2 har beholdt den fine 9,7 tommers skjermen, og oppløsningen er den samme som før.

Under panseret derimot har den fått en ny tokjerne-prosessor samt en kraftigere grafikkmotor. Dette gir en langt bedre ytelse til flere ting, men du merker det spesielt på en del spill og en del surfing.

iPad 2 er et glimrende nettbrett. Applikasjonsutvalget slår alt annet på markedet. I tillegg er den pen og ganske lekker, samtidig som den definitivt oser av kvalitet, i motsetning til en del av konkurrentene.

Det er mulig konkurransen hardner til og at de andre begynner å ta innpå. Men vi holder likevel en knapp på Apple iPad 2.

Det er bare å håpe at konkurranse fører til en masse positiv utvikling både fra Apple og konkurrentene. Det er noe brukerne vil tjene stort på.

Les hele testen av Apple iPad2 på Lyd & Bilde

 • Best i test!
 • Vurdering (1 - 6): 5 poeng
 • Pris fra 3890 til 6490 kroner avhengig av konfigurasjon
 • Vekt: 608 gram
 • PLUSS: Meget godt brukergrensesnitt. God skjerm og god grafikk. Overlegen tilgang til Apps. Pen.
 • MINUS: Lukket system med få tilkoblinger. Elendig kamera.

Beste kjøp: Acer Iconia A500

Acer Iconia A500

En reell utfordrer: Acer Iconia A500

Foto: Lyd & Bilde

Acer A500 gir litt av den samme kvalitetsfølelsen som iPad, uten sammenligning forøvrig.

Acer A500 er den beste av iPad-konkurrentene i denne testen. Acer har funnet plass til både USB, HDMI og en microSD-port på enheten. Det gjør den åpen og svært mottagelig for data fra andre kilder, i motsetning til iPad.

Android-operativsystemet har likevel et stykke å gå før det når det samme brukervennlige nivået som Apples iOS, selv om versjon 3 er et langt steg på veien.

A500 er en lekker enhet, men vekten på 760 gram blir i meste laget. Multimediastøtten er meget god, og hva tilkoblinger angår er den iPad overlegen.

Likevel er det noe likt over alle Android-enhetene, og det er et stykke opp til iPad.

Les hele testen av Acer Iconia A500 på Lyd & Bilde

 • Beste kjøp!
 • Vurdering (1 - 6): 4 poeng
 • Pris cirka 3900 kroner
 • Vekt: 760 gram
 • PLUSS: Billig. Gode tilkoblinger. Rask.
 • MINUS: Ikke 3G. Tung.

4 poeng: LG Optimus Pad

LG Optimus Pad

3D-paden: LG Optimus Pad

Foto: Lyd & Bilde

LG spiller på Pad-betegnelsen for alt det den er verdt med Optimus Pad. Som har 3D-opptak!

Optimus Pad har en skjerm på 8,9 tommer i formatet 15:9 og en oppløsning på 1280 x 768, altså WXGA. Dette gjør den litt mindre enn de andre i denne testen, men det er såpass lite at det ikke er særlig merkbart.

Den er utstyrt med to kameraer for 3D video. Og den tar bilder med en oppløsning på 5 Mp. Bildekvaliteten er faktisk ganske god. Den har også et 2 Mp kamera i front til videosamtaler.

LG Optimus Pad er en enhet som faller i smak. Den er rask, skjermen er god og 3D-filming er en artig funksjon.

Inntrykket er positivt, men det mangler fremdeles litt før LG kommer opp i den samme ligaen som iPad 2.

Les hele testen av LG Optimus Pad på Lyd & Bilde

 • Vurdering (1 - 6): 4 poeng
 • Pris 7300 kroner
 • Vekt: 654 gram
 • PLUSS: Rask. 3D video. Android 3.
 • MINUS: Veldig dyr. Tung. Skjermen er ikke 3D. Litt plastaktig.

2 poeng: Viewsonic ViewPad 10s

Viewsonic ViewPad 10s

Billig, men… Viewsonic ViewPad 10s

Foto: Lyd & Bilde

Viewsonic er en av produsentene som har plukket opp Apples Pad-betegnelse i navnet, i et håp om at dette skal hjelpe på gjenkjennelseseffekten.

Versjonen i denne testen var utstyrt med Android versjon 2.2. Det er en gammel versjon av Android, og ViewPad bærer preg av nettopp det.

Versjon 3.0 er en langt mer nettbrett-tilpasset versjon som gjør ethvert nettbrett langt bedre i bruk.

Det oser ikke akkurat av kvalitet. På den positive siden har den både USB, HDMI og et MicoSD-spor som tilkoblingsalternativer.

Skjermen er også noe for seg. Med en oppløsning på 1024 x 600 piksler er den ikke akkurat sylskarp. Innsynsvinkelen er heller ikke spesielt god, og tar du den ut i sollys er den en total katastrofe.

Les hele testen av Viewsonic ViewPad 10s på Lyd & Bilde

 • Vurdering (1 - 6): 2 poeng
 • Pris 3500 kroner
 • Vekt: 730 gram
 • PLUSS: Billig.
 • MINUS: Mangler en del Google Apps. Forvirrende knapper. Tvilsom skjerm. Dårlig batterilevetid.

1 poeng: Creative Ziio 10

Creative Ziio 10

Skivebom: Creative Ziio 10

Foto: Lyd & Bilde

Dette er en litt annerledes enhet. Den er ikke rettet direkte inn som en konkurrent til Apples iPad.

Ziio er først og fremst rettet inn mot den musikkfrelste, og har dermed en god del funksjoner for nettopp dette. Skjermen har en oppløsning på 1024 x 600 piksler.

Det interessante er at mens de aller fleste går for berøringsfølsomme skjermer, har Creative valgt å holde seg til en trykkfølsom. En ubegripelig beslutning.

Skjermen er heller ikke av de beste. Den virker noe uklar, og ved avspilling av film fungerer den rett og slett ikke spesielt godt. Den er også om mulig en enda større katastrofe enn Viewsonic i sollys.

Les hele testen av Creative Ziio 10 på Lyd & Bilde

 • Vurdering (1 - 6): 1 poeng
 • Pris cirka 2500 kroner
 • Vekt: 650 gram
 • PLUSS: Billig. Gode musikkapplikasjoner.
 • MINUS: Vanskelig i bruk. Dårlig skjerm. Gammel Android-versjon.

LES OGSÅ: Test av feriekameraer

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)