Hopp til innhold

Nettvettkampanjer får kritikk

– Alle kampanjene kan føre til at foreldre tror barns sikkerhet på nett er statens ansvar, sier bokaktuelle Per Kristian Bjørkeng. I dag lanserer Medietilsynet nettkampanjen «Livet på nett».

Per Kristian Bjørkeng

Bokaktuelle Per Kristian Bjørkeng synes det er for mange statlige nettsider om nettsikkerhet for barn og unge. Han har skrevet boka «Nettkidsa».

Foto: Aftenposten

I dag markeres «Safer Internet Day» i mer enn 60 land. Her til lands lanserer Medietilsynet nettsiden «Livet på nett» i forbindelse med dagen.

Seniorrådgiver Stian Lindbøl i Medietilsynet

Medietilsynets Stian Lindbøl lanserer i dag ny kampanje om barn og nettbruk.

Foto: Medietilsynet

Tilsynet ønsker at elever fra fjerde til sjette klassetrinn via denne nettsiden skal bidra med sine tanker rundt egen nettbruk.

– Vi må bli flinkere til å se på hvordan barn faktisk bruker nettet, og ikke bare se på det i fugleperspektiv. Vi vet fra en del undersøkelser at barn ikke oppfører seg på nettet slik foreldrene vil eller tror at de gjør, så gjennom dette håper vi å få høre fra barna selv, sier Stian Lindbøl, seniorrådgiver i Medietilsynet.

– For mange kampanjer

Aftenposten-journalist Per Kristian Bjørkeng slipper i disse dager boken «Nettkidsa» om barn og nettvett.

Han er selv småbarnsfar, og synes det er for mange statlige nettsider om nettsikkerhet for barn og unge.

– Det er nesten slik at nå er det Medietilsynets tur til å komme med «dagens nettsted» om livet på nett, sier Bjørkeng, og fortsetter:

– Vi har allerede brukhue.com, dubestemmer.no, dataspilliskolen.no, nettvett.no, slettmeg.no, korspahalsen.no, og nå kommer altså enda en nettside. I Norge sier man at det er staten som har ansvaret for barna på nett. Det er flott at statlige aktører engasjerer seg i disse spørsmålene, men såpass mange kampanjer kan bidra til at foreldre tror at barns sikkerhet på nett er det offentliges ansvar, og at de derfor ikke behøver å bry seg.

Han peker videre på en undersøkelse som viser at tre av fire svensker mener det er foreldrenes ansvar at barn har det trygt på nett, mens tilsvarende tall blant nordmenn er en av fire.

– Skaper debatt

Lindbøl er uenig med Bjørkeng, og synes nettstedene og kampanjene genererer viktig debatt.

– Det er mange aktører som slåss om oppmerksomheten, og all oppmerksomhet er god så lenge det fører til diskusjon rundt disse spørsmålene, mener seniorrådgiveren.

Hør diskusjonen mellom Lindbøl og Bjørkeng fra Kulturnytt:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Barnehender som leker med iPAD.

Kan de mange statlige kampanjene og nettstedene om nettvett og barn gi foreldre falsk trygghet? Illustrasjonsfoto.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Si din mening!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters