NRK Meny
Normal

Windows 8 med store omveltninger

Microsoft beveger seg bort fra det tradisjonelle "skrivebordet" og over til et mer nettbrettbasert operativsystem.

Det ble tydelig da verdens største programvareselskap lettet ytterligere på sløret under den gigantiske Build-konferansen i California i går kveld.

PC-salget har minket, og Microsoft har slitt med å henge med konkurrentene Apple og Google på smarttelefon- og nettbrettfronten.

Windows 8 går «touch»

Nå har konsernet derimot tatt utviklingen på alvor, og håper deres nye system vil bremse flommen av brukere til Apples nettbrett iPad.

Det kommende operativsystemet, med kodenavn "Windows 8", skal gjennomsyre alle plattformene, enten du bruker smarttelefon, nettbrett, spillkonsollen Xbox eller PC.

Du kan fortsatt bruke mus og tastatur om du ønsker det, men utviklingen er klar - dette systemet er designet for berøring.

– Må oppdages på nytt

Ved å videreføre Metro-tematikken, som vi allerede har sett i smarttelefonsystemet Windows Phone 7, ønsker de nå å skape et mer helhetlig inntrykk gjennom hele produktparken. I sentrum av opplevelsen står nettleseren Internet Explorer 10.

– Dette er den største forandringen i hvordan folk vil bruke PCer siden Windows 95, skriver Jason Cross i PC World USA.

– Windows må oppdages på nytt – og mye må kanskje også læres om igjen. Det gjelder både de radikale endringene av operativsystemets utseende, den nye støtten for tavle-pc-er, den totalt ombygde startskjermen og integreringen av en ny type «metro-stil»-programmer.

  • Se presentasjonen HER

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Windows 8 test

Michael Angiulo, visepresident i Windows Planning, Hardware & PC Ecosystem, viste fram hvordan Windows 8 framstod på ulike plattformer.

Foto: www.buildwindows.com

– Lurt grep

Stikkordet under presentasjonen var nettopp «gjenoppdagelse», og førsteamenuensis ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, Arne Maus, mener et slikt omfattende grep var nødvendig.

– Metro-estetikken er ganske annerledes enn den vi er vant med fra desktop-pcn, men dette er absolutt en smart retningsendring fra Microsoft, sier han.

Arne Maus

Informatiker Arne Maus ved UiO.

Foto: UiO.no

Maus har blant annet skrevet læreboka «Rett på Java», og har i en årrekke gitt kurs innen objektorientert programmering.

– Det avgjørende for selskapet å kunne svare på den konkurransen de har fått. Vi ser at PC-salget går ned og smarttelefonene florerer. Det er tydelig at de ønsker å skape en større og mer brukervennlig helhet.

Testversjon ute

Sett bort fra en kort "teaser"-video på Youtube, hadde ikke Microsoft lekket mye informasjon om oppfølgeren til suksessen Windows 7 før tirsdag kveld. Dermed var forventningene store foran oppdateringen under Build-konferansen.

I et forsøk på å skape begeistring rundt sitt nye operativsystem, delte Microsoft i går ut 5000 nettbrett med en testversjon av Windows 8 til utviklere under Build-konferansen i California i går kveld.

Dette var første gang noen utenfor selskapet fikk mulighet til å leke seg med det nye brukergrensesnittet.

– Ut ifra det jeg har lest og observert, virker nyvinningen å være godt mottatt. Folk er fornøyde og engasjerte, sier Maus.

Se de første reaksjonene på testversjonen:

– Kopierer Apple

Mye av fokuset under Build gikk på å vise fram verktøy for utviklere som er interessert i å lage applikasjoner til det nye systemet. For mens Apple har hatt sin App Store i tre år nå, har Microsoft slitt med å kunne tilby et liknende utvalg egenproduserte applikasjoner.

– Det har vært rimelig lett å lage programmer for Windows, men man har ikke hatt noen sentral salgskanal før nå, sier Arne Maus.

– Dette er noe de har kopiert direkte fra Apple, og blir nok viktig for å kunne trekke brukere til nye Windows 8.

Nettbrett-produsentene er ventet å selge produkter med Windows 8 tidligst i midten av 2012, ifølge Reuters.