Hopp til innhold

Tips til god søvn

Enkle tips kan for mange være nok til å bedre nattesøvnen.  

  

Illustrasjonsfoto
Foto: Getty Images

Noen trenger åtte timer hver natt for å fungere, mens andre klarer seg med fire - fem. Noen sovner lett, mens andre ligger og vrir seg i timevis før i slokner. Søvnbehovet til oss mennesker er svært ulikt, men vi har det til felles at vi trenger hvile for å beholde humøret og yteevnen. 

For mange kan det være nyttig å kartlegge eget søvnmønster, og ekspertene anbefaler søvndagbok som et viktig verktøy for folk som vil endre sitt eget søvnmønster. Lag din egen søvndagbok

Personlige kriser

De fleste av oss kan i perioder bli rammet av søvnvansker. Personlige kriser som problemer i ekteskapet, dødsfall i nær familie, stress, konflikter eller økonomiske bekymringer er vanlige årsaker til søvnproblemer. Dette regnes som normale psykisk reaksjoner, men det er samtidig viktig å prate ut med nære venner og jobbe med de tyngende problemene slik at problemene løser seg igjen. 

 

Fast døgnrytme

Ekspertene mener det er tre viktige forhold som i samspill regulerer søvnen. Det er døgnrytme, oppbygget søvnbehov og vaner og atferd.

Forstyrrelser i døgnrytmen kan være biologisk betinget. Les også: B-mennesker kan ha søvnsykdom   Personer som er hardt rammet av denne typen problemer, kan ha god nytte av behandling med dagslyslampe eller døgnrytmehormonet melatonin. For personer med små eller moderate plager, er det viktigste rådet å ha en fast døgnrytme.  Det betyr at en må stå opp til samme tid hver dag, også i helgene. I tillegg er det viktig å få litt dagslys hver dag, minst 30 minutter.

 

- Dropp småblundene

Logisk nok sovner kroppens lettest når den har behov for søvn. Folk som sliter med å sovne om kvelden, bør derfor jobbe med å bygge opp sitt eget søvnbehov.

Søvnekspertene råder alle til å begrense sovingen på dagtid, og sier middagssøvnen ikke bør være mer enn 20 minutter lang. 

Andre tips som kan bygge opp søvnbehovet er at vi ikke bør oppholde oss i senga lenger enn strengt nødvendig. Det betyr at en ikke skal ligge lenger i senga enn den tiden en forventer å sove. Fysisk aktivitet øker også behovet for søvn, men trening som legges nært opp til leggetid kan virke mot sin hensikt.  

Les også: Gode vaner gir god søvn

Les også Puls-artikkel: Problemer med å sove