Dette vet vi om operasjon «Dark Room»

51 menn i alle aldre og samfunnslag er involvert. Politiet har gjort et av norgeshistoriens største beslag av overgrepsmateriale. Både norske og utenlandske barn er blant ofrene.

Dark room

«OPERASJONSSENTRALEN»: I dette rommet ved politihuset i Bergen har 25 personer jobbet med operasjon «Dark Room» i ti måneder. På veggene henger flere kart over de involverte i overgrepsnettverkene, og kontakten mellom dem.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

I ti måneder har en egen spesialgruppe i Vest politidistrikt jobbet kontinuerlig med å avdekke flere overgrepsnettverk på internett. De har holdt gruppen hemmelig, men søndag gikk de ut med det foreløpige resultatet av operasjon «Dark Room».

NRK har fulgt saken over lang tid. Her er det mest sentrale av det vi vet om operasjonen så langt.

Slik startet «Dark Room»-saken

 • I fjor høst ble en 22 år gammel mann anmeldt for seksuell omgang med en 14 år gammel jente i Bergen. I arbeidet med saken fant førstebetjent i Vest politidistrikt, Hilde Reikrås, frem til andre lignende saker, og oppdaget etter hvert kommunikasjon mellom de mistenkte.
 • – Etter hvert så vi at det var flere nettverk, ikke bare ett. Det var såpass mye kontakt mellom dem, at vi måtte se sakene i en sammenheng. Det var noe større her, har Reikrås uttalt til NRK.
 • Hun fikk ledelsen med på å opprette operasjon «Dark Room». Siden januar i år har rundt 25 politifolk fra ulike avdelinger samarbeidet om å avsløre overgrepsnettverkene.
Janne Ringset Heltne og Hilde Reikrås

LEDELSEN: Politiadvokat Janne Ringset Heltne (t.v.) og etterforskningsleder Hilde Reikrås i operasjon «Dark Room».

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Dette har politiet avdekket

 • Et stort antall bilder, filmer og chatter er beslaglagt og gjennomgått. Beslaget er så langt samlet sett på 150 terabyte, noe som for eksempel tilsvarer 35.000 DVD-plater, og er et av de største i norsk historie.
 • Materialet har ført til siktelser for seksuell omgang og voldtekt av barn fra spedbarnsalder og opp til 15 år, grov menneskehandel, og produksjon, oppbevaring og deling av materiale som viser seksuelle overgrep mot barn, og forleding av barn til å vise seg frem eller sende nakenbilder eller onanere via internett.
 • I beslagene er det også funnet eksempler på gjerningspersoner som har planlagt overgrep mot egne barn, i ett tilfelle også et ufødt barn, sammen med andre menn.
 • Chattelogger der det blant annet er beskrivelser av at man begår seksuelle overgrep mot barn, noe som i seg selv kan være straffbart.
Nettverkene Dark room

NETTVERKENE: Politiets nettverkskart laget av åtte kontaktlister. Brukerne knyttes blant annet til straffbar chat og bildedeling.

Foto: Politiet

Dette er deltakerne i overgrepsnettverkene

 • 51 personer, alle menn, er så langt involvert i saken.
 • 24 av dem kommer fra Hordaland og Sogn og Fjordane (20 av sakene etterforskes i operasjon «Dark Room»).
 • 26 kommer fra andre politidistrikt, fra Sør-Øst i sør, til Finnmark i nord. Én av sakene ligger hos Kripos, og skal oversendes svensk politi.
 • I de 20 sakene som er etterforsket av «Dark Room» er to personer dømt, og to saker er henlagt. Én sak gikk for tingretten i forrige uke, og 15 saker etterforskes fortsatt.
 • «Dark Room»-ledelsen har i utgangspunktet opplyst at alle de 27 sakene utenfor Vest politidistrikt, fortsatt er under etterforskning. Men etter det NRK forstår, skal noen saker allerede være avgjort gjennom tilståelsesdommer.
 • Alle gjerningspersonene er menn. De er i alle aldrer og alle samfunnslag. Flere er tilsynelatende velfungerende ressurspersoner i sine nærmiljø, og flere har høy utdannelse og høy IT-kompetanse. Minst én har også vært ansatt i flere barnehager.
 • Minst fire av de 51 mennene skal ha begått egne overgrep. De fire som foreløpig er siktet for dette, én fra Sør-Trøndelag og tre fra Hordaland, er i alderen 20 til 50 år.
 • Flere av mennene går igjen i andres saker, og mange har hatt kontakt med hverandre. Én mann skal ha hatt kontakt med opptil 200 andre.
Oversikt over pågrepne i overgrepssak

OVERGREPSNETTVERK: Dette er de 18 mennene hjemmehørende i Vest politidistrikt som er siktet eller dømt i «Dark Room»-saken.

Foto: Politiet

Dette er ofrene

 • Politiet vil av hensynet til ofrene ikke fortelle for mye om hvem disse er. Men de har bekreftet at både norske og utenlandske barn, fra Filippinene, er involvert.
 • Barn fra spedbarnsalder og opp til 15 år er involvert.
 • Politiet har ikke en fullstendig oversikt over hvor mange barn det dreier seg om, men trekker frem at i én enkelt sak som var oppe for Bergen tingrett i forrige uke, var 18 barn involvert.
 • Vest politidistrikt har alene avhørt oppunder 20 barn i saken, så langt. Det er også gjort avhør av barn i andre politidistrikt i Norge.
Døren til Operasjon Dark room

HEMMELIG: Politiet har lagt lokk på saken, fordi de fryktet at de mistenkte skulle fjerne elektroniske bevis.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Flere relevante artikler om operasjon «Dark Room»: